JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

På frierføtter til Postkom og NAF

Postkom er positiv til invitten fra nyvalgt leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Roger Hansen, om å gjøre et nytt forsøk på sammenslåing sammen med Norsk Arbeidsmandsforbund.

may.berg@lomedia.no

Etter at Forbund1-prosjektet strandet for tre år siden, er det ingen som direkte har tatt til orde for et nytt forsøk på å danne et samferdselsforbund i LO, selv om flere har kommentert behovet for en forbundssammenslåing.

Så raskt som mulig.

Nå er Transportarbeiderforbundets nye leder rede til å gå i bresjen for et nytt forsøk.

Ei uke etter at han tok over ledervervet, sier Hansen til Posthornet at han kommer til å sondere interessen i Postkom og Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) så snart han har anledning.

– Det første jeg må gjøre, er å finne ut om det overhodet er noen interesse for prosjektet i de to forbundene, sier Hansen.

Postkom og NAF.

I sitt eget forbund har Hansen alle de nødvendige vedtakene på plass for å starte en ny fusjonsprosess.

Landsmøtet vedtok i begynnelsen av juni en handlingsplan som sier at forbundet skal jobbe videre i forhold til det som var grunnideen i Forbund1, "å etablere et sterkt samferdsels- og transportarbeiderforbund".

Her utpekes Postkom og NAF som aktuelle fusjonspartnere.

Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivmandsforbund antas å være negative til en fusjon.

Handel og Kontor er ikke nevnt.

Med bakgrunn i sammenbruddet i Forbund1-prosessen, tror ikke Hansen at det er realistisk at Transportarbeiderforbundet og Handel og Kontor vil kunne finne fram til en ny, felles plattform.

– Vi har en samarbeidsavtale med Handel og Kontor. Den lever vi godt med, sier Hansen.

Postkom og Transportarbeiderforbundet som var de to forbundene som sto igjen da de andre forbundene hadde forlatt det synkende skipet i Forbund1-prosessen i 2006.

– Kanskje skulle vi den gang valgt å gå videre sammen, og eventuelt fått med andre forbund senere, sier Hansen.

Styrke mindre forbund.

Transportarbeiderforbundet er opptatt av å styrke de mindre forbundenes posisjon og innflytelse i LO.

Forbundet viser til at blokkdannelse og polarisering er et økende fenomen i LO.

Denne tendensens er blitt forsterket av Fellesforbundet og Fagforbundets fusjoner med andre forbund.

Postkom positiv.

– Postkom er positiv til NTFs initiativ, sier Postkom-leder Odd Christian Øverland, som mener at NAF er en aktuell fusjonspartner.

Også Øverland har landsmøtevedtak i ryggen som åpner for nye fusjonsframstøt.

Han mener det er viktig at et begrenset antall initiativtakere blir enige om en plattform de kan stå inne for. Så kan eventuelle nye kandidater slutte seg til.

– En lærdom fra Forbund1 er å ikke gape over for mye, sier Øverland.

NAF er interessert.

Norsk Arbeidsmandsforbunds leder Erna Hagensen er åpen for Transportarbeiderforbundets initiativ, som hun synes er spennende. Ifølge Hagensen har NAF en løpende diskusjon om temaet, uten at forbundet er på aktiv jakt etter fusjonspartnere.

Annonse

Flere saker

Annonse