JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frister med fet industripakke

Saab garanterer den beste industripakken, dersom Norge velger det svenske jagerflyet Jas Gripen.

Under lysekronene i residensen til Sveriges ambassadør i Oslo fortsatte i dag de svenske produsentene av jagerflyet Jas Gripen sin sjarmoffensiv for å få Norge til å velge svensk når bestillingen av jagerfly avgjøres. Verdien av et kjøp av 50 fly er omtrent 140 milliarder kroner over 30 år.

Tre alternativer

Den norske regjeringen vurderer tre ulike flyalternativer, svenske Jas Gripen (Saab), Eurofighter og amerikanske Joint Strike Fighter (Lockheed Martin). Mulighetene for norsk industri avgjør trolig langt på vei hvilket fly regjeringen bestemmer seg for, og Saab promoterer seg nå som den beste partneren i så henseende.

Fleksibel bruk

Jas Gripen markedsfører seg også som det beste flyet for Norge for fleksibel bruk, og Afghanistan såvel som Nordområdene ble brukt som eksempel på flyets egnethet under pressetreffet i går. Det ble også pekt på nye, tekniske justeringer av flyet som passet som hånd i hanske med den siste tidens forsvarsdebatt, etter at Forsvarsstudie 07 la vekt på det norske forsvaret som et ekspedisjonskorps og ikke et territorialforsvar.

Avgjørelsen om hvilket fly Norge kjøper skal tas i løpet av neste år.

Industripakke

Kampanjeleder for Jas Gripen i Norge, Hans Rosèn, sier at det er rundt 180 kontrakter knyttet til utviklingen av flyet, og i Norge har prosjektet knyttet til seg rundt 50.

– Vår industripakke blir den beste vurdert opp mot norske behov, det garanterer jeg, sa Rosèn.

En lang rekke norske bedrifter med kontrakter knyttet til Jas Gripen avla vitnemål om hvor viktig flykontrakten er. Gjennomgående er oppfatningen at kontraktene knyttet til jagerflyet gir bedriftene en mulighet til å markere seg som kompetansebedrifter i den globale forsvarsindustrien.

Produksjon også i Norge?

Rosèn kunne ikke si noe om antall arbeidsplasser det vil kunne skape i Norge dersom Norge kjøper Jas Gripen, eller om konkret produksjon. Foreløpig er det høyteknologisk utvikling av komponenter som står på dagsorden, men så sant det er konkurransedyktig, vil produksjon også legges til Norge, ifølge Rosèn.

– Samarbeidet knyttet til flyene er en historisk mulighet for samarbeid mellom våre to land, sa han.

Miljøteknologi

En del av den industripakken Saab tilbyr er en gruppe som utreder mulighetene for sivilt industrisamarbeid på energiproduksjon og miljøteknologi.

– Miljø og energi er kanskje verden raskest voksende industriområde, og med spisskompetansen Norge og Sverige besitter til sammen finnes svært gode forutsetninger for å utvikle produkter som duger kommersielt, sier Sven Arild Andersen fra denne gruppa.

Utviklingen av disse industriprosjektene er uavhengig av hvilken flyleverandør Norge til slutt velger, ifølge Andersen.

Annonse

Flere saker

Annonse