JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvem bestemmer i forbundet ditt?

Skjæringspunktet mellom politisk og administrativ ledelse kan skape store spenninger, hvis ikke roller og forventninger er avklart og forstått likt av ansatte og tillitsvalgte, skriver Fafo-forsker Espen Løken i en fersk rapport publisert denne uka.

nina.hanssen@lomedia.no

Rapporten om "Ledelse av fagorganisasjoner med doble strukturer" er aktuell for forbund som sliter med å finne balansegangen mellom de valgte og administrasjonen.

Fafo-forsker Espen Løken sier til Aktuell at utgangspunktet for denne rapporten var et forbund med langvarig konflikt om hvordan forbundet skal styres, men han tror en diskusjon om maktforholdet mellom politisk ledelse og administrasjon er viktig for alle forbund.

– Problemet er ikke så mye at forbundene har store administrasjoner. Det tror jeg de er nødt til med de kravene som medlemmene og samfunnet stiller. Men det er veldig viktig at det er enighet om hvordan forbundet og administrasjonen skal styres, og at denne forståelsen er felles for både de tillitsvalgte og de ansatte, understreker han.

Løken sier det i dag er alle mulige varianter av hvordan forbund styres, men at han har prøvd å gruppere disse i tre typiske modeller.

Ambisjoner

– Hvilken modell et forbund bør velge, må ses i forhold til hvilke ambisjoner forbundet har - hva slags forbund man vil være. Ønsker forbundet først og fremst å være en serviceorganisasjon for medlemmene, kan det være fornuftig å gi administrasjonen og generalsekretæren stor makt i det daglige, sier han.

– Ønsker man derimot å ha aktive klubber og tillitsvalgte lokalt, kunne mobilisere medlemmene ved behov, og å være en samfunnspolitisk aktør, må de politisk valgte lede organisasjonen og være overordna administrasjonen i det daglige.

Fafo-forskeren blir selv administrasjonssjef i et LO-forbund til høsten.

I rapporten forteller Løken at fagorganisasjoner skiller seg fra både bedrifter og forvaltning. De er utenfor markedet for salg og kjøp av tjenester og har ingen målsetning om å tjene penger. Samtidig er de utenfor offentlig styring.

Store variasjoner

Det er stor variasjon i organisasjonsmodeller og beslutningsstrukturer mellom ulike forbund i dag.

Det lille forbundet Norsk Transportarbeiderforbundet har hele ti ansatte og 8 tilltisvalgte på heltid, samt en egen administrasjonssjef med et rent administrativt ansvar.

El & It-forbundet har 26 ansatte sentralt og fem tillitsvalgte som frikjøpes. Disse har ansvaret for driften av forbundskontoret, mens forbundsstyret har ansvar for politikken.

Fellesforbundet har en slags "departementsmodell" med fem politisk valgte og om lag 160 ansatte. Forbundets ledelse har delt det politiske ansvaret for avdelingene mellom seg.

Støtteapparat for tillitsvalgte

Felles for alle variantene er en sterk vektlegging av den politiske ledelsen, mens administrasjonen er et rent støtteapparat for tillitsvalgte med liten formell makt.

Rapporten skisserer tre styringsmodeller som brukes i norske fagorganisasjoner, og noen viktige avveininger som må gjøres ved valg av modell.

Alle de større fagforbund er hybride organisasjoner med doble strukturer, både en demokratisk medlemsstruktur og en administrativ struktur av ansatte.

De aller fleste forbund har et antall tillitsvalgte som leder forbundet på full tid.

Skjæringspunktet mellom politisk og administrativ ledelse kan være utfordrende hvis ikke roller og forventninger er avklart og forstått likt av ansatte og tillitsvalgte.

Fafo-forsker Espen Løken ser fram til å bytte beite i høst og gå tilbake til sitt gamle forbund Industri Energi.

Han har de siste årene jobbet med flere prosjekter rettet mot fagbevegelsen, den norske modellen og forholdet mellom partene i arbeidslivet.

I forrige uke gav han blant annet ut en fersk rapport om den nordiske modellen.

For mange er nok likevel Løken best kjent som primus motor for aktivistnettstedet Norsk LabourStart, som er en del av det internasjonale nettverket LabourStart.

Fafo-forsker Espen Løken har i løpet av siste uke publisert to rapporter før han tar ferie og går over i ny jobb som administrasjonssjef i Industri Energi.

Så gjenstår det å se hvem som får mest makt av forbundsleder Leif Sande eller administrasjonssjef Espen Løken etter 1.august.

Rapportene

: Løken, E. (2009), Ledelse av fagorganisasjoner med doble strukturer. Om forholdet mellom administrativ og valgt ledelse. Fafo-rapport 2009:32

Løken, E. (2009), De nordiske modellene etter 2000 – bakgrunn og fellestrekk. Fafo-notat 2009:08

Annonse
Annonse