JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

For optimistisk i nord?

Leverandørindustrien i Nord-Norge har for store forhåpninger til ringvirkningene av olje- og gassutvinningen, mener Fafo. – Vi er nøkterne optimister, svarer John Karl Eide, Fellesforbundets distriktssekretær i Nordland.

”Varsel om vekst? Framtidsbilder av olje- og gassvirksomhet i Nord-Norge”, heter Fafo-rapporten som ble presentert i går ettermiddag. Forskerne Gudmund Hernes og Jon M. Hippe tegnet opp fire mulige scenarioer for olje- og gassvirksomheten i Nord-Norge. De åpnet for alt fra små positive ringvirkninger for næringslivet, til et scenario hvor landsdelen blir et nytt sentrum for petroleumsindustrien. Hvilket scenario som kommer til å slå til, er avhengig både av hvilke politiske beslutninger som tas og hvilke olje- og gassfunn som gjøres i Nord-Norge, understreket forskerne.

Trekker mot sør

Uavhengig av politiske beslutninger og funn; så langt har de etablerte oljemiljøene i Rogaland og Hordaland stukket av med mesteparten av oppdragene i Nord-Norge, pekte forskerne på.

– Det skjer mye i nord, men det trekker mest mot sør, sa Gudmund Hernes.

Svært få av arbeidsplassene i leverandørindustrien befinner seg i Nord-Norge. Også blant de ansatte på Melkøya, var de fleste vestlendinger.

Hernes og Hippe mener at den lokale leverandørindustrien i Nord-Norge ikke har grunn til å glede seg for tidlig.

For stor optimisme

Forskerne mener optimismen i Nord-Norge er for stor.

– Det er store forskjeller i vurderingen som blir gjort av olje- og energidepartementet, oljedirektoratet og oljeindustrien på den ene siden, og de lokale aktørene i Nord-Norge på den andre. Det er stor utålmodighet i Nord-Norge, og samtidig stor handlekraft. Men det er ikke alltid handlekrafta matcher oljeselskapenes planer, sa Hippe under presentasjonen.

Sveinung Eikeland, direktør i forskningsinstitusjonen Norut, mente det er viktig å innse at ringvirkninger av funn, utbygging og drift av olje- og gassannlegg tar tid. Han pekte også på at de områdene som var tidligst ute, Rogaland og etterhvert Hordaland, har fått et forsprang i bransjen.

Usikkerhet om funn

John Karl Eide, Fellesforbundets distriktssekretær i Nordland, mener derimot at leverandørindustrien i Nord-Norge preges av en nøktern optimisme.

–De tror på framtida, men ikke på en voldsom boom. Leverandørindustrien må bygge seg langsomt opp, i samarbeid med de som har etablert seg i bransjen, mener han.

Eide håper Stortinget gir tillatelse til boring på feltene Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2.

– Vi håper og tror vi har fått nye muligheter, men fortsatt er det en del usikkerhet om hva som finnes av olje- og gassressurser utenfor kysten, sier han.

Annonse
Annonse