JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barroso uten motkandidat

EU-toppmøtet ventes å gi EU-president José Manuel Barroso fornyet mandat, men det skjer halvhjertet. Margot Wallström kritiserer sosialdemokratene for ikke å ha lansert en motkandidat.

nina.sandaas@lomedia.no

Stats- og regjeringssjefene i EU er samlet i dag og i morgen i Brussel for blant annet å berede vei for en ny irsk folkeavstemning om Lisboa-traktaten til høsten. Men det som har fått mest oppmerksomhet er spørsmålet om hvem som skal velges til president for EU-kommisjonen. Hele kommisjonen skal skiftes ut i oktober, men det er nå presidentskiftet står på agendaen. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt som fra 1. juli overtar EU-formannskapet, har etterlyst formell og ikke bare politisk støtte til Barroso fra toppmøtet.

Tyskfransk skepsis

Til tross for at José Manuel Barroso er den eneste kandidaten og den konservative gruppen gikk seirende ut av europaparlamentsvalget, trekkes hans politiske framtid i tvil. Både president Nicolas Sarkozy og forbundskansler Angela Merkel har bremset med å gi klartegn til en politisk forbundsfelle. De har begge etterlyst en klar programerklæring fra Barroso.

Lanserer program

I et siste forsøk på å vinne EU-toppledernes og Europaparlamentets gunst har Barroso nå presentert sine politiske ambisjoner for de fem kommende årene, skriver den svenske Europaportalen.se .

I seks punkter beskriver han sin visjon for Europa og «et åpent, konkurransedyktig og fremgangsrikt Europa», som «investerer i sin framtid» og som «leder kampen mot et globalt finansielt overvåkingssystem». Han gir også små agn for å tekkes venstresiden i Europaparlamentet om den «sosiale markedsøkonomien» og et Europa med flere og bedre arbeidsplasser.

Rød og grønn mostand

I parlamentet har venstresiden bastant avvist Barrosos kandidatur, hvis han ikke tar hensyn til sosialistenes krav om bedre rettigheter for arbeidstakerne. I parlamentet er det dessuten stor tvil også utenfor sosialistenes rekker om nødvendigheten av å utse ny EU-president nå. De grønnes gruppeleder sa på en pressekonferanse tidligere i uka at det er flertall mot Barroso i parlamentet, også det nye som kommer sammen i midten av juli.

Kritisk Wallström

Margot Wallström, profilert svensk sosialdemokrat og vicepresident i EU-kommisjonen, retter hard kritikk mot sin europeiske partikolleger i forkant av EU-toppmøtet.

– Det er «bedrövligt» at de ikke har lykkes med å lansere en motkandidat til Barroso som president for EU-kommisjonen. Det skulle de har gjort allerede i valgkampen før europaparlamentsvalget, sa hun på et pressetreff i Brussel i dag. Wallström mente også at sosialdemokratene hadde gjort et bedre valg, hvis de hadde hatt en egen presidentkandidat i valgkampen, ifølge Dagens Nyheter.

– Man skal vite hva man mener, hvilke kandidater og program man har. Nå virker det som å kaste inn gjæren etter deigen når sosialdemokratene kommer og sier at de ikke vil ha Barroso, framholdt hun.

Annonse

Flere saker

Annonse