JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Siste møte med gjengen

Torsdag kveld ble historiens aller siste møte i Lagtinget avholdt. Lagtingspresident Inge Lønning takker for seg på to måter.

Stortingsveteran Inge Lønning (H) blir historisk som den siste lagtingspresidenten, men han knytter ingen sterke følelser til avviklingen av todelingen.

Han klarer ikke å se noen negative sider ved reformen i det hele tatt.

– Tidspunktet er riktig nå. Den gamle ordningen har gjort jobben sin og vært tjenlig så lenge den har eksistert. Men nå er den jobben gjort, sier Lønning.

Høyre-politikeren, som har vært på Stortinget i 12 år, er dessuten inne i sine siste måneder som stortingsrepresentant.

Ny og moderne

Fra høsten av er todelingen i Stortinget avviklet til fordel for en mer moderne ordning.

Odelstinget og Lagtinget slutter å eksistere når Stortinget oppløses til høsten, men allerede torsdag hadde representantene i de to avdelingene gjort sitt. I det 154. storting kommer alle representantene til å være likestilte i alle saker og spørsmål som behandles – i motsetning til i dag, hvor lagtingsrepresentantene blant annet ikke har anledning til å fremme lovforslag.

En firedel av Stortinget er medlemmer av Lagtinget, resten sitter i Odelstinget. I lovprosessen skal et forslag først vedtas i Odelstinget, før Lagtinget eventuelt godkjenner vedtaket eller sender det tilbake til ny behandling.

I den nye ordningen skal et lovforslag behandles to ganger i plenum, med et grunnlovsbestemt 72 timers mellomrom.

Alle får lik rett

Dagens ordning har vært mer eller mindre den samme siden grunnloven ble til på Eidsvoll. Delingen var allerede den gangen omstridt, og ble vedtatt med bare 54 mot 52 stemmer. Begrunnelsen for ordningen var blant annet at Odelstinget skulle fungere som påtalemyndighet i riksrettssaker, mens Lagtinget skulle dømme.

Da riksrettsordningen ble endret i 2007, falt også behovet for todelingen i Stortinget bort.

– Samtidig har ordningen medført at lagtingsmedlemmene ikke har hatt rett til å fremme lovforslag, og skapt trøbbel i komitéarbeid hvor et lagtingsmedlem har vært saksordfører. Det vil avskjære representanten fra å føre saken i Odelstinget og ikke minst fra å delta i debatten, sier Inge Lønning.

– Med den nye ordningen kommer alle representantene til å stille likt, legger han til.

Sommerferie

Stortinget tar sommerferie etter behandlingen av revidert nasjonalbudsjett fredag, noe som innebar at en stor mengde saker skulle behandles torsdag kveld.

Likevel satset Lønning på at det skulle bli tid til en liten markering av den historiske begivenheten.

Avviklingen av todelingen er den største grunnlovsendringen vedrørende Stortinget som er vedtatt siden 1814. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse