JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lenger foreldrepermisjon i EU

En rammeavtale som nybakte foreldre i EU rett til en måned lenger permisjon regnes som en stor seier for den sosiale dialogen.

nina.sandaas@lomedia.no

Avtalen er en milepæl i den 25-årige historien om sosial dialog mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene i EU. Det er nemlig første gang de har revidert en av i alt sju rammeavtaler som er inngått. Den første avtalen om foreldrepermisjon ble inngått i 1995. Den reviderte avtalen, som ble undertegnet denne uka, garanterer at foreldre nå har rett til fire måneder permisjon, hvorav den ene kan overføres til ektefelle/samboer.

Alle typer ansettelse

Avtalen gjelder alle typer ansettelser; heltid, deltid, midlertidig ansettelse, vikariat og andre atypiske ansettelseskontrakter. Den gir også bedre vern mot å bli oppsagt eller mot å få nye arbeidsoppgaver når mor/far kommer tilbake etter endt permisjon.

Den europeiske faglige samorganisasjon (EFS) har forhandlet i et halvt års tid med arbeidsgiveroganisasjonene BusinessEurope, UEAPME, som representerer de små og mellomstore arbeidsgivernes organisasjon, og de offentlige arbeidsgiverne.

Et skritt videre

– Vi tok et viktig skritt i 1995. Nå har vi kommet videre. Vi vet at det er problemer for barnefamilier hvordan de skal få tidskabalen til å gå opp. Vår revisjon av avtalen betyr at de nasjonale partene nå kan bygge videre, uttalte John Monks, generalsekretær i EFS.

På arbeidsgiversiden ble det understreket at også de ser seg tjent med at arbeidstakerne kan kombinere arbeid og familieliv. Avtalen gjør det dessuten mulig å gradvis komme tilbake i jobben.

Store variasjoner

I dag er forholdene veldig forskjellige fra land til land når det gjelder foreldrepermisjon. Da den første avtalen kom fikk foreldre i Storbritannia, Irland, Spania og Hellas for første gangen rett til tre måneders permisjon uten lønn. Fortsatt mangler lønn i permisjonstiden. Hellas har innført dette og kommet opp i 18 uker. De aller fleste av de 15 landene som er kommet inn etter 1995 har bedre ordninger enn de 12 «gamle» medlemslandene. I Slovenia har foreldre rett til 260 dager med lønn.

Annonse

Flere saker

Annonse