JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Royal Mail på børs

Den konservative regjeringen i Storbritannia vil børsnotere det nasjonale postselskapet. Ansatte i Royal Mail truer med streik.

May.Berg@lomedia.no

Regjeringen i Storbritannia tar et nytt langt skritt i arbeidet med å privatisere landets postverk. De første aksjene i nesten 500 år gamle Royal Mail blir lagt ut for salg en av de nærmeste ukene, melder NTB.

Næringsdepartementet i London kunngjorde torsdag at flesteparten av aksjene skal selges på børsen. Privatiseringen er en av de største siden det tidligere statsbaneselskapet British Rail ble stykket opp og delene solgt på 1990-tallet.

Post Office Ltd, som driver nettverket av postkontorer, er ikke inkludert i salget.

Ifølge næringsminister Vince Cable, vil aksjene som nå skal selges, ha en samlet verdi på rundt 3 milliarder pund, eller 28 milliarder kroner.

De postansattes fagorganisasjoner har gått sterkt ut mot privatiseringen og oppfordret til proteststreiker.

De fagorganiserte lar seg ikke blidgjøre av at regjeringen vil gi bort 10 prosent av aksjene til ansatte i Royal Mail.

– Det er helt uakseptabelt at et selskap som har så stor betydning for samfunnet overlates til markedskreftene, sier Dave Ward, den mektige lederen av Communication Workers Union (CWU) til Dagens Næringsliv. Han representerer 125.000 ansatte i Posten.

CWU vil i neste uke sende ut stemmesedler til medlemmene for å vurdere hvilke sanksjonsmidler som skal iverksettes. Hvis medlemmene går for streik, vil den starte 10. oktober.

Fagforeningen Unite, som representerer 8000 avdelingsledere i Royall Mail, er også sterkt imot privatisering.

* CWU-TV: Her blir streiken annonsert

Royal Mail har gjennomgått en tøff omstilling de senere årene for å tilpasse seg den sterke nedgangen i brevvolumene, på samme måte som de andre postselskapene i Europa, inkludert Posten Norge.

Det amerikanske postvesenet står overfor tidenes nedbemanning, etter å ha tapt 11 milliarder kroner hittil i år.

Ingeborg Sætre, president i arbeidstakerorganisasjonen UNI Europa Post og Logistikk og forbundssekretær i Postkom, synes det er skremmende at flere europeiske regjeringer synes villig til å selge «arvesølvet» for dempe virkningene av finanskrisa.

Hun viser til at regjeringene i Hellas, Portugal og Romania snakker om å selge sine postselskaper.

– Privatiseringen av Royal Mail har vært et tema i lang tid, så det kommer derfor ikke som noe sjokk. Når den konservative regjeringen nå legger fram et konkret forslag, må den regne med at CWU går i krigen, sier Sætre, som om et par uker skal samle tillitsvalgte fra hele Europa til UNI-kongress i Portugal, deriblant tillitsvalgte fra CWU.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse