JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dagpengereglene må endres

Fiskeindustrien er landets eneste bransje som er unntatt fra lov om permittering. De ansatte rammes derfor ekstra hardt økonomisk ved permitteringer. LO-konferansen i Aker ASA mener at reglene for dagpenger må endres.

På grunn av råstoffmangel preges næringen av hyppige permitteringer, med den effekt at de ansatte blir økonomisk skadelidende på grunn av dagens regler. LO-konferansen i Aker ASA krever derfor i en uttalelse at de ansatte i fiskeindustrien blir mer likestilt med andre arbeidsgrupper.

Viktige 10 prosentpoeng

Andre bransjer er omfattet av lov om permittering. Det innebærer 14 dagers permisjonsvarsel, samt at bedriften har lønnsplikt slik at ansatte mottar lønn fra bedriften i 10 arbeidsdager etter at permitteringen er iverksatt. Betingelsen er at man er permittert minst 40%, heter det i uttalelsen.

Har ikke lønnsplikt

For ansatte i fiskeindustrien er det tre dagers permitteringsvarsel ved mangel på fersk råstoff, og bedriften har ikke lønnsplikt. I tillegg må man minst være permittert 50% i løpet av meldingsperioden på to uker for å oppnå dagpenger. 50%-regelen gjør at de ansatte i fiskeindustrien i verste fall kan være permittert i tre måneder i løpet av et år uten å motta et øre i arbeidsledighetstrygd, eller noen form for lønnskompensasjon, understreker LO-konferansen i Aker ASA.

LO-konferansen påpeker at den er glad for forslaget i statsbudsjettet om å fjerne karensdagene for ansatte i fiskeindustrien. Likevel løser dette ikke hovedproblemet som er 50%-regelen, mener de tillitsvalgte.

Må endre kravet til dagpenger

LO-konferansen i Aker ASA mener at fiskeindustrien på sikt må komme inn under loven om permitteringer. Dette vil imidlertid, på det nåværende tidspunkt, svekke rammebetingelsen slik at det vil gå ut over sysselsettingen, heter det videre i uttalelsen.

De tillitsvalgte mener derfor at regelverket må endres slik at kravet til arbeidsbortfall for å få dagpenger blir senket fra 50 til 40% de første 10 dagene man er permittert. På denne måten ville de ansatte i fiskeindustrien bli mer likestilt med andre arbeidsgrupper.

"Dette vil, sammen med fjerning av karensdagene, være en god løsning og et godt skritt i riktig retning for de ansatte i fiskeindustrien", skriver de tillitsvalgte i Aker ASA.

Annonse
Annonse