JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tyrkia arresterer fagforeningsfolk

Tyrkisk politi stormet 28. mai fagforeningskontorer i mange byer i Tyrkia. Fortsatt sitter 22 personer i varetekt.

Tidlig torsdag 28. mai gikk politiet til samlet aksjon mot kontorene til de offentlig ansattes forbund (KESK) og lærernes fagorganisasjon, Egitim-Sen, i Tyrkia.

Omfattende aksjon

Det skjedde i hovedstaden Ankara, i Istanbul, Izmir og i byer i de fem østlige provinsene. Over 30 personer ble satt i varetekt i operasjonen. Senere ble noen av dem løslatt, men fortsatt er 22 av dem i fengsel. Ifølge lokale medier var operasjonen rettet mot det pro-kurdiske partiet DTP og den kurdiske frigjøringsbevegelsen PKK som myndighetene har stemplet som terroristorganisasjon. Tidligere i mai ble 52 medlemmer av partiet DTP arrestert, skriver nettstedet tyrkeydailynews.com.

– Myndighetene sier det var en anti-terroroperasjon, og de prøver å knytte KESK til PKK. Det er ikke mulig å akseptere, uttaler lederen i KESK, Emeriali Simsek.

Det som skjedde var at mange mennesker – intellektuelle, KESK-medlemmer og andre fagforeningsfolk – hadde demonstrert mot arrestasjonene av DTP-medlemmer i midten av mai.

IFS-protest

Internasjonal faglig samorganisasjon (IFS) har sendt brev til tyrkiske myndigheter for å protestere mot arrestasjonene og kreve at de arresterte KESK-medlemmene blir løslatt. Ifølge opplysninger som IFS har mottatt er fengselsforholdene elendige og det er bekymringer knyttet til helsen for flere av de arresterte.

Til bildet hører at KESK vil starte tarifforhandlinger med regjeringen 15. august, men myndighetene refererer nå til oppgjøret som «konsultative kollektive samtaler».

Versting i Europa

Den årlige rapporten fra IFS om brudd på faglige rettigheter kom nylig ut. Den viser at Tyrkia er en versting i Europa. I fjor ble over 2 000 faglige aktive sparket fra jobben. Nå går selv myndighetene hardt til verks og arresterer fagforeningsfolk.

Annonse
Annonse