JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sier nei til gravide

Gravide blir stadig forbigått når de søker jobb – selv om loven er på deres side.

– Verstingen er faktisk det norske helsevesenet. Vi har hatt en rekke saker i det siste der kvalifiserte kvinner som søker jobb ikke har fått jobben – selv om de var bedre kvalifisert enn den som ble ansatt, sier fungerende likestillings- og diskrimineringsombud Ingeborg Grimsmo til NTB.

Den ferskeste saken i diskrimineringsnemnda gjelder en kvinnelig lege som var gravid og søkte ny jobb da vikariatet hennes utløp. Sykehuset ansatte seks personer, men den gravide kvinnen fikk ikke jobb.

Ikke til stede

Diskrimineringsnemnda fant en klar sammenheng mellom graviditeten og det faktum at hun ikke ble tilbudt ytterligere vikariat ved sykehuset. Sykehuset bekreftet skriftlig at det ikke var aktuelt å ansette den gravide kvinnen når hun ikke kunne være til stede, og innrømmet dermed - ifølge diskrimineringsnemnda - at foreldrepermisjon ble vektlagt.

– Loven er faktisk slik utformet at en gravid som søker en jobb ikke kan settes til side, selv om det dreier seg om et vikariat og vedkommende går rett ut i foreldrepermisjon. Det handler om å gi den gravide et vern, og i høy grad den gravides økonomi. Og så er det i hele samfunnets interesse at det skal bli flere barn i Norge, sier Grimsmo.

Ingen bedring

Likestillingsombudet sier at det ikke er blitt noen bedring på dette området de siste årene, og at det slett ikke er de små bedriftene som synder mest. Tvert imot er det i store private bedrifter og virksomheter i offentlig sektor det skjer flest overtramp.

I bakkant av behandlingen i diskrimineringsnemnda er det i enkelte tilfeller blitt enighet om en oppreisning til den som er blitt tilsidesatt. I en sak fra Alta, der en kvinne fikk jobb som avdelingsleder i et reisebyrå, men opplevde at ansettelsen ble trukket tilbake da det ble kjent at hun var gravid, endte saken i retten. Kvinnen ble tilkjent erstatning.

– Av alle saker vi har fra arbeidslivet er forbigåelse i jobbsammenheng på grunn av graviditet den største gruppen, sier Grimsmo. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse