JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha sterkere reaksjon fra Støre

– Norge må sette foten ned og stoppe tyranniet i Iran, krever norskiranere som demonstrerte i Oslo mandag.

Rundt 300 demonstranter, blant dem politikere og menneskerettsaktivister hadde møtt opp foran Utenriksdepartementet.

«Iran blør», «Hjelp oss å stoppe tyranniet», og «Støre: Reaksjon, ikke bare diskusjon», sto det på noen av plakatene.

– Norge må sette foten ned nå. Vi må sørge for at vi får en ordentlig reaksjon på menneskerettighetsbruddene, sier Faryaneh Mohebbi Roshan, en av arrangørene bak demonstrasjonen, til NTB.

– Hysjes ned

Demonstrantene etterlyste en sterkere reaksjon fra utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Han må si klart og tydelig at valget ikke er gyldig. Særlig i lys av at Vokterrådet i Iran nå innrømmer uregelmessigheter i forbindelse med presidentvalget, sa flere.

– Det virker som prestestyret merker hvor stor kraft folket har når det står sammen. Det mange er bekymret for nå, er at de forsøker å hysje ned stemningen ved å komme med mindre innrømmelser, sier Roshan.

– De tror at det vil føre til at demonstrantene gir seg. Men det holder ikke med ny stemmetelling. Det er ikke godt nok, sier hun.

Daglige meldinger

Det norsk-iranske miljøet har holdt en rekke demonstrasjoner de siste dagene. Hver kveld klokken 18 holdes markering utenfor den iranske ambassaden.

Gruppen har utstrakt kontakt med mange som befinner seg i Iran. Via twitter, mobiltelefon og e-post får de daglig meldinger fra sine kontakter.

– Tidligere har det også vært demonstrasjoner, men det har vært langt færre, og de ble slått hardt ned på. Nå holder folk opp plakater i Teheran hvor det står: «Ned med Khamenei». Det har aldri skjedd før, sier Roshan.

Ifølge arrangørene har det kommet til flere og flere for å delta i demonstrasjonene de siste dagene. Men kun en håndfull etniske nordmenn deltok i mandagens markering.

– Det er få nordmenn, og det synes jeg er dårlig. Jeg skulle ønske at flere nordmenn ga oss klarere støtte, sier Roshan. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse