JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stinkende streik

Mandag la «skraldemænderne», eller renovasjonsarbeiderne, i 17 danske kommuner ned arbeidet - i protest mot dårlig arbiedsmiljø og en ledelse som ikke vil godkjenne de ansattes tillitsvalgte.

I seks av kommunene, alle forstadskommunene rundt København der det private firmaet HCS står for søppeltømmingen, har streken vart sidne 6. juni. I tillegg til at arbeidsgiveren ikke vil godkjenne de ansattes valg av tillitsmann, er de ansatte også misfornøyde med sikkerheten.

Blokade

Sist onsdag ble konflikten trappet opp, da de streikende innledet blokade mot tre store forbrenningsanlegg i København-området. Formålet er å hindre at andre firmaer overtar arbeidet som HCS ikke kan utføre på grunn av streiken.

-Det er hele tiden noen som prøver seg. De sier at de kommer med storsøppel, men når vi kikker i containerne, kan vi se dagrenovasjon fra de streikeramte kommunene. Da ber vi dem om å snu, sier Bo Braagaard, talsmann for de streikende, til dagbladet Arbejderen.

Sympatiaksjon

Mandag morgen gikk "skraldemændene" i København, Århus og en rekke andre kommuner til sympatikonflikt, slik at 17 kommuner nå er ramt.

Nå advarer helsemyndighetene mot lukt- og rotteplager på grunn av godværet som har lagt seg over Danmark og vil bli liggende de nærmeste dagene.

Dømt tre ganger

Striden mellom ledelsen og de ansatte i HCS har tre ganger vært behandlet i Arbeidsretten som har pålagt de streikende å gå tilbake i jobb. Påleggene har de imidlertid "vært likeglade med", som det nasjonale nyhetsbyrået Ritzau velger å uttrykke det. Fredag sendte ledelsen ut brev til hver enkelt med trussel om oppsigelse om de ikke møtte på arbeid i dag mandag, noe som heller ikke førte fram.

Kryptisk forhistorie

Niels Carlsen, formann for 3F Vestegnen der de streikende er organisert, forteller til frifagbevegelse..no at saken har en lettere kryptisk forhistorie:

Den tillitsvalgte besluttet for en tid tilbake å nedlegge sitt verv på grunn av et internt forhold som Carlsen ikke kan komme nærmere inn på. Kollegene ville ikke godkjenne dette. Under en forhandling for å løse situasjonen tilbød HCS å akseptere ham som talsmann for de ansatte i stedet for tillitsmann.

-Men dermed ville han miste sin beskyttelse som tillitsvalgt og være låst fast i forhold til å agere på kollegenes vegne. Derfor gikk situasjonen i hårdknute, forklarer Niels Carlsen.

Han understreker at arbeidsmiljøet er den største problemstillingen i konflikten. Det gjelder både sikkerhetsutstyret og fortolkningen av reglene - en diskusjon også arbeidstilsynet er involvert i.

-Generelt hersker det utrygghet og manglende tillit overfor ledelsen blant de ansatte, forteller Niels Carlsen. Han opplyser at det for øyeblikket er forhandlinger i gang mellom partene.

Ifølge Ritzau har det vært umulig å få en kommentar fra HCS.

Nylig blokkerte opp mot 100 søppelbiler fra det kommunale, københavnske R93 Rådhusplassen i København, i forbindelse med at et datterselskap til HCS angivelig har vunnet anbudet om søppelkjøringen i København. Ifølge Niels Carlsen har de to sakene ingen ting med hverandre å gjøre, selv om HCS gjerne vil ha det til å se slik ut.

Annonse
Annonse