JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dypdykk om dykkerne i Nordsjøen

Nå er historien om pionerene blant dykkerne i Nordsjøen dokumentert. Det foreligger et historieverk, og tidligere i denne uka ble en større utstilling åpnet i Stavanger.

Bakgrunnen er Stortingets behandling av meldingen om Granskning av pionerdykkernes forhold i Nordsjøen. Et resultat er at Stortinget ga Norsk Oljemuseum i Stavanger i oppdrag å dokumentere historien til pionerene.

Spilte en viktig rolle

Dykkerne har spilt en viktig rolle i arbeidet med å realisere det norske oljeeventyret. Etableringen av en ny og ukjent industri medførte betydelige utfordringer. Pionerdykkerne utførte noen av de tøffeste jobbene. For mange ble prisen for dette svært høy.

Historie fra 1966

Bokverket omhandler offshoredykkingen og pionerdykkerne på norsk sokkel. Forfatterne (Kristin Øye Gjerde og Helge Ryggvik) har lagt vekt på å gi en nyansert og bred historisk framstilling, hvor linjene trekkes fra oljeletingen begynte i 1966 og fram til i dag. Dette er en bok om dykking og dykkere som sentrale aktører i utviklingen av oljevirksomheten til havs.

Slik jobbet dykkerne

Utstillingen "Nordsjødykkerne" er museets største enkeltprosjekt siden åpningen i 1999. Gjennom tekster og grafiske oppslag gir vi et innblikk i dykkernes arbeid i oljevirksomheten til havs. Utstilling – kalt "Følelsen av dypet" – gir opplevelser av hvor komplisert de enkleste arbeidsoppgaver kan være hvis du ser dårlig og samtidig fryser på fingrene – en situasjon som dykkerne stadig måtte takle.

Måtte gå til sak

Flere tidligere dykkere gikk til sak mot staten med krav om erstatning for helseskader påført i arbeid, men nådde ikke fram. Staten ble ikke funnet erstatningsansvarlig. Tilsvarende dom ble felt i en senere sak der dykkere gikk til sak.

Staten har ikke benektet at dykkerne kan ha blitt skadet som følge av dykking i oljevirksomheten i pionertiden. Likevel har Stortinget gitt en kompensasjon på inntil 2,5 millioner kroner og i tillegg en oppreisning på 200 000 kroner.

Det er så langt utbetalt over 500 millioner kroner til dykkere og etterlatte gjennom kompensasjonsordningen.

Annonse
Annonse