JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny rekord i fjernvarme

Norges lengste fjernvarmeledning er åpnet. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen mener den er et godt bidrag i klimakampen.

Sp-statsråden åpnet tirsdag det som er Norges hittil lengste fjernvarmeledning, men Natur og Ungdom synes ikke regjeringen gjør nok for miljøet.

Ledningen er 13,2 kilometer lang og går fra forbrenningsanlegget på Klemetsrud sør i Oslo til sentrum av byen. Varmen fra anlegget stammer blant annet fra søppel som brennes.

Men de rykende pipene på Klemetsrud var langt unna da Riis-Johansen satte seg smilende bak spakene på en gravemaskin og fylte jord over et fjernvarmerør som lå i dagen like ved Tøyen botaniske hage.

– Fjernvarmeledningen er et bidrag til å vinne klimakampen, sier Riis-Johansen, som lover at mer satsing på slik varme også i fremtiden.

Største i landet

Anlegget er Norges største innen fjernvarme og har tatt to år å bygge. Ifølge utbyggeren Hafslund har anlegget en kapasitet tilsvarende to Alta-kraftverk.

Riis-Johansen innrømmer at Norge har ligget etter på området.

– Vi begynner nå å få infrastruktur for vannbåren varme, sier han.

Konsernsjef i Hafslund, Christian Berg, sier at den nye ledningen bare er en begynnelse.

– På tross av finanskrisen skal vi investere mer enn noen gang de neste fem årene, sier han.

Hafslund har samarbeidet med Oslo kommune og Enova om prosjektet.

– Fornuftig løsning

Riis-Johansen mener brenning av søppel er en rasjonell løsning for miljøet.

– Avfallsbrenning er ikke den eneste løsningen vi skal satse på i fremtiden, men når vi brenner søppel med kontroll på utslippene, gir det energi, og det er fornuftig, sier han til NTB.

En fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenn kaster stadig mer, selv om veksten avtar.

Riis-Johansen understreker at den enkelte må ta ansvar for å hindre at søppelbergene vokser enda mer. - I stor grad er dette basert på folks valg, sier han, vi trenger økt bevissthet om avfall og emballasje. Regjeringen bidrar med opplysningskampanjer, sier han.

– Ikke nok

Selv om Natur og Ungdom i det store og hele støtter fjernvarme, mener organisasjonen at regjeringens miljøinnsats er utilstrekkelig.

– Regjeringen gjør ikke nok for å få folk til å gjøre gode miljøvalg, sier sentralstyremedlem Håvard Lundberg.

Bransjeorganisasjonen Norsk Teknologi på sin side, setter fjernvarmesatsingen opp mot andre energikilder, for eksempel elektrisitet.

– Vi er ikke imot verken fjernvarme eller panelovner, men vi er kritisk til at regjeringen ikke likestiller ulike energibærere- og kilder, sier organisasjonens direktør for næringspolitikk, Tore Strandskog, på telefon til NTB.

Annonse
Annonse