JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Restaurert og gjenåpnet

Tradisjonsrike Flekken feriehjem utenfor Kristiansand er restaurert og har fått selskap av to nye hytter.

may.berg@lomedia.no

Flekkerøya er et ekte sørlandsk ferieparadis, med fjord og hav kranset av svaberg, hvite hus, snekker og seilbåter. Øya er en egen bydel i Kristiansand, bare 10-15 minutters kjøretur fra byen. Øya er forbundet med fastlandet av en undersjøisk tunnel. Her ligger Postkoms tre hytter med panoramautsikt over fjorden.

Nasjonalromantisk.

Det 100 år gamle tømmerhuset i nasjonalromantisk dragestil som ruver ytterst på knatten er nymalt i rødt og gnistrende hvitt. Flekken ble bygd i 1912 som landssted for en konsul. Ca 40 år senere ble den nasjonalromantiske bygningen i dragestil kjøpt av Norsk Postforbund for 20 000 kroner. Med på kjøpet fulgte 10 mål tomt.

I 60 år har Flekken vært et flittig brukt feriested for postfolk i sommermåndene. Resten av året har stedet vært avstengt. Det blir det slutt på nå. Flekken er totalrenovert i løpet av de siste par årene og har fått selskap av to nye hytter. Nå skal det etterspurte stedet kunne brukes på helårsbasis.

Johnny Kittelstad har vært hyttestyrer på Flekken i en årrekke, og har lagt ned en solid arbeidsinnsats som byggeleder. Han forteller om en lang og kronglete forhistorie før det kom så langt som til byggestart for to år siden.

Bare finpussen gjenstår når Postkom kommer på besøk en dag tidlig i juni. Elever ved byggfag på Tangen videregående skole er i ferd med å plukke ned stillasene og legger siste strøk hvitmaling på trapperekkverket til hovedbygningen. Skolen har stått for både restaureringen av gamlehytta og byggingen av de nye. 2.årselevene som har jobbet med dette prosjektet i to år skal nå ut i det ordinære arbeidslivet. Kittelstad er veldig fornøyd med den jobben som skolen har gjort på Flekken.

Flekken er totalrenovert.

Den har fått nytt tak og nye vinduer. Kjøkken og bad er nytt og moderne. Den gamle, høyloftede stua står fortsatt som den har gjort, med mørknede tømmervegger, gammelt plankegolv og et langbord i dragestil som sannsynligvis har stått her siden hytta ble bygd. Huset har også en vakker, liten vinterhage med fantastisk sjøutsikt. De fire soverommene i huset har til sammen 14 sengeplasser

De to nye hyttene er bygd i 1,5 etasje og rommer fire soverom, bad og stue og kjøkken i åpen løsning. Begge hyttene har store terrasser. Selv om de tre hyttene ligger forholdsvis tett, er uteplassene såpass avskjermet at beboerne er sikret privatliv.

En lang, bratt og malerisk overgrodd trapp tar deg ned til brygga og båtene som ligger fortøyd og venter på sommergjestene som rykker inn ved St. Hans. Hyttestyret er i dialog med kommunen om å få bygge ny og større brygge og sjøbu.

Priskalkylen på hele prosjektet er 4 millioner kroner. To millioner kommer fra Postkoms feriehjemsfond og resten er lån. Tre boligtomter er fradelt den 10 mål store tomta. Til høsten starter byggingen av det første huset, også dette i regi av Tangen videregående skole. Overskuddet fra hussalget skal gå til å nedbetale lånet på hytteprosjektet.

Kurssted.

Gjennom 60 år har Flekken bare vært utleid i perioden mai til oktober. Nå er det ingen ting i veien for å bruke hytta hele året. Johnny Kittelstad mener at de tre hyttene vil egne seg utmerket som kurssted.

– Det er ikke noe problem å avholde kurs for 20 personer her, påpeker han.

Ei uke på Flekken koster 2000 kroner. Markedspris for ei hytte i dette området er 10 000 kroner uka.

Annonse

Flere saker

Annonse