JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ukjent "Raskere tilbake"

Norsk Industri mener Nav informerer for dårlig om ordningen som gjør at arbeidstakere i IA-bedrifter kan gå foran i helsekøen.

”Raskere tilbake” kalles ordningen som gjør at sykmeldte eller arbeidstakere som står i fare for å bli sykmeldte raskt kan få tilbud om blant annet behandling hos spesialisthelsetjenesten. Ordningen ble innført 1. mars, og gjelder bedrifter som har undertegnet avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA).

Underkommuniseres

Norsk Industri er glad for ordningen som skal få arbeidstakeren raskere tilbake på jobb, men mener den er for lite kjent både i arbeids- og velferdsetaten, Nav, og blant fastlegene. Det gjør at ordningen er lite brukt.

– Det underkommuniseres at også de som står i fare for å bli sykmeldte er omfattet av ordningen. Vi opplever at også fagpersoner i Nav er ukjent med det, sier Vemund Digernes, fagsjef i Norsk Industri.

Fellesforbundet enig

Norsk Industri, Fellesforbundet og Industri Energi har i høst gjennomført åtte felles konferanser. Det er her de negative tilbakemeldingene om ”Raskere tilbake”-ordningen har kommet fram. Når ikke Nav selv kjenner godt nok til ordningen, kan de heller ikke fått informert bedriftene om hvilke muligheter som ligger i den.

Forbundssekretær Anne Marie Pettersen i Fellesforbundet er enige i Norsk Industris kritikk etter å ha deltatt på de samme konferansene.

Bedriftslegen på banen

Arbeidsgiverorganisasjonen kritiserer også fastlegene for manglende kunnskap om ordningen. Norsk Industri mener bedriftshelsetjenesten også burde få muligheten til å henvise ansatte til videre utredning eller behandling.

– Ofte har arbeidstakeren nærmere kontakt med bedriftshelsetjenesten, og går til dit før de går til fastlegen, sier Digernes.

Avtalen om et inkluderende arbeidsliv inkluderer om lag 70 prosent av de 110.000 ansatte i Norsk Industris medlemsbedrifter.

Felles ansvar

Erik Oftedahl, direktør for arbeid og aktivitet i Nav, opplyser om at etaten har gjennomført møter over hele landet i høst, slik at alle ansatte nå skal være godt kjent med ”Raskere tilbake”-ordningen.

– Vi har informert relativt omfattende både ute i etaten og i verden, men det tar litt tid før dette sitter i alle ledd. Å gjennomføre de ulike tiltakene i IA-avtalen er et felles ansvar, minner Oftedahl Norsk Industri om.

Annonse
Annonse