JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strand Unikorn vil fjerne pensjon

Med et pennestrøk vil arbeidsgiver fjerne rettighetene i Statens Pensjonskasse til 23 ansatte i Strand Unikorn AS. – Dette er sosial dumping! raser NTL-sekretær Anita Busch.

anne.grete@lomedia.no

Busch forklarer at det ikke står noe i overenskomsten deres om forhandlingsrett på pensjon. Kun drøftingsrett ved skifte av pensjonsleverandør.

– Arbeidsgiver hevder at det er opp til ledelsen å bestemme hvilken tjenestepensjon de ansatte skal ha. Derfor er det greit å plukke vekk pensjonsrettigheter til ansatte, framholder Anita Busch, forbundssekretær i Norsk Tjenestemannslag (NTL).

De ansatte må bære risikoen

Ifølge Busch regner arbeidsgiver med å spare mellom 1,5 og 2 millioner kroner ved å ta fra de ansatte rettigheter de har opparbeidet gjennom mange år.

– All risikoen flyttes over på den enkelte ansatte, fastslår hun.

Det er de tidligere ansatte i Statkorn AS og senere Unikorn som blir fratatt sine gode tjenestepensjoner.

Etter navnebytte og fusjon ble et nytt selskap opprettet i desember i fjor, med navnet Strand Unikorn AS.

– Senest i 2007, i forbindelse med fusjonen, ble de ansatte lovet at de skulle få beholde rettighetene sine, sier Busch.

Mye lavere pensjon

Nå blir altså 23 ansatte tvangsoverført til en innskuddsordning som medfører en langt lavere pensjon. Samtidig bortfaller bruttogarantien (minst 66 prosent av sluttlønna i pensjon ved full opptjening, som er 30 år).

– Ti av de ansatte er over 60 år. De har ingen mulighet til å kompensere for bortfallet, som kan bli betydelig, fastslår Busch.

Hun forklarer at ved utmeldelse av Pensjonskassa, er regnestykket blitt et annet. Da er det krav om 40 års opptjening og ikke lenger 30 år.

– De som har 30 års opptjening eller mer, vil ikke få full opptjening. De vil få 30 deler av 40, sier Busch.

Hun opplyser at det er Pensjonskassa som setter opp dette regnestykket for å kunne utbetale mindre i pensjon.

– Det er mange som vil få mye mindre i pensjon, men ledelsen er ikke villig til å kompensere i det hele tatt for bortfallet, sier Busch. Hun er rystet!

Vil ikke kompensere

Busch forteller at de har klart å få på plass en bedre innskuddsbasert pensjonsordning enn den som opprinnelig lå på bordet.

– Men å kompensere for tapet den enkelte vil få ved å gå over på denne ordningen, er arbeidsgiver ikke interessert i, fastslår hun.

Dag Karsrud, som leder NTL-avdelingen ved Strand Unikorn, legger til at ledelsen tar alle opparbeidete rettigheter fra de tidligere ansatte i Statkorn, for antagelig å legge i potten til lønnsharmonisering.

Utrygge og sinte

Karsrud sier at de ansatte mildt sagt er forbannet, og veldig utrygge.

– Mange har planlagt framtiden sin. Nå er hele grunnlaget borte, sier han. Og legger til:

– Det er frustrerende!

Busch tror at dette hastverket skyldes at Fornyings- og administrasjonsdepartementet nylig har hatt en forskrift på regulering av pensjoner ute på høring. Her framgår det hvordan man skal beregne sluttoppgjør. Når forskriften er innført, kan bedriften bli nødt til å punge ut med mer.

– Forbundskontoret vil vurdere å bistå medlemmer som vil gå rettens vei, framholder Busch.

Administrerende direktør Steffen Skolseg i Strand Unikorn AS, hadde ikke tid til å gi noe tilsvar denne uka.

I 1995 ble forretningsdelen i Statens kornforretning privatisert, og fikk navnet Statkorn AS.

Statkorn skiftet senere navn til Unikorn AS. Unikorn driver handel og import med korn, kraftfôr, silodrift og korntransport.

I desember 2008 ble Unikorn AS og AS Strand Brænderi sammenslått. Dermed ble navnet Strand Unikorn AS.

Selskapet har om lag 75 ansatte fordelt på fem avdelinger, i Moelv, Sarpsborg, Storhamar, Skarnes og Oslo.

Annonse

Flere saker

Annonse

I 1995 ble forretningsdelen i Statens kornforretning privatisert, og fikk navnet Statkorn AS.

Statkorn skiftet senere navn til Unikorn AS. Unikorn driver handel og import med korn, kraftfôr, silodrift og korntransport.

I desember 2008 ble Unikorn AS og AS Strand Brænderi sammenslått. Dermed ble navnet Strand Unikorn AS.

Selskapet har om lag 75 ansatte fordelt på fem avdelinger, i Moelv, Sarpsborg, Storhamar, Skarnes og Oslo.