JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ulovlige undersøkelser

Kystfiskarlaget mener fisket utenfor Vesterålen og Senja er så intenst at seismiske undersøkelser er ulovlige.

– Selv om Oljedirektoratet nå sier at de skal gå i gang med seismikkskytingen, betyr ikke det at de får gjennomført programmet slik de har tenkt. Regelverket er helt klart. Fiskeriene skal ikke forhindres hvis det foregår stor fiskeriaktivitet. Vi har mange signaler om at det vil være mange som ligger og fisker i disse områdene, sier daglig leder i Kystfiskarlaget, Håvard Jacobsen, til NTB.

100 blir frikjøpt

Oljedirektoratet melder torsdag at 100 fiskere har undertegnet frikjøpsavtale om at fiskerne får en kompensasjon for å holde seg borte fra seismikkområdene. I en pressemelding antyder Direktoratet at det vil bli brukt et sted mellom 13 og 15 millioner kroner til frikjøp, og at seismikkundersøkelsene først vil starte i Vesterålen.

Kystfiskarlaget har vært mot frikjøpsordningen siden den ble lansert. Ledelsen i Norges Fiskarlag ønsket ordningen velkommen, men et knapt flertall i landsstyret snudde og oppfordret fiskerne til å si nei.

Prinsipiell motstand

– Motstanden er prinsipiell. Vi synes det er for galt at oljenæringa med noen få millioner skal kunne kjøpe seg ut av problemene, når den grunnleggende problemstillingen er at de beveger seg inn i et så fiskeriintensivt område at det er stor aktivitet selv i lavsesongen, sier Håvard Jacobsen.

Kan være straffbart

Bellona støtter vurderingene fra Kystfiskarlaget om at de seismiske undersøkelsene kan være ulovlig. Jurist Christine Karlsen i Bellona viser til at den nye havressursloven som trådte i kraft ved nyttår gjør det straffbart å hindre fiske i området.

– Den nye loven tilsier at fiskere som holder på å fiske har forrang på havet. Seismikkskipet har ikke lov til å operere hvis dette forstyrrer fisket. Det er svært alvorlig hvis OD begår straffbare handlinger, sier Karlsen.

Ifølge Kystfiskarlaget vil det foregå fiske etter breiflabb, et godt hysefiske og et omfattende seifiske utenfor Vesterålen og Senja. Organisasjonen oppfordrer fiskerne til å fiske som planlagt. Men Jacobsen understreker at de ikke legger opp til konkrete aksjoner.

Umulig sameksistens

Natur og Ungdom mener frikjøpsordningen er et direkte bevis på at sameksistens mellom oljenæring og fiskerinæring ikke lar seg gjennomføre i disse områdene. De viser til at anlegg på land ikke får samme kompensasjon som fiskerne.

– Det er alvorlig når de fornybare næringene blir presset bort fra sine områder for at Oljedirektoratet skal få kartlagt om det finnes olje- og gassressurser utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette området er ikke åpnet for olje- og gassvirksomhet, og det er fiskerne som har rett til å bruke til disse områdene, sier Kari Elisabeth Kaski, fagmedarbeider i Natur og Ungdom. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse