JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Industriarbeidere går til Sverigedemokratene

Partiet Sverigedemokratene opplever økt oppslutning blant unge industriarbeidere. Fagbevegelsen gjør motstand.

Ifølge det svenske fagbladet Dagens Arbete ville 8,2 prosent av industriarbeidere mellom 18 og 34 år stemt på det nasjonalistiske partiet Sverigedemokratene om det var valg i dag. Det er mer enn 5 prosent flere enn i den svenske befolkningen som helhet. Blant medlemmene i fagforbundene IF Metall, Grafikerne og Pappers er tallet 5,8 prosent.

Vil nå ungdommen

Tallene bekymrer forbundslederne i LOs industriforbund.

– Vi må satse på å nå de unge. Det må en real satsing til, det har vi innsett og det jobber vi med. Da tror jeg at tallene kommer til å se annerledes ut om noen år, sier Tommy Andersson, leder i Grafikernes forbund.

Innvandringsmotstand

Fagbladet Dagens Arbete har i flere artikler satt søkelys på Sverigedemokratene. Partiet, som ikke er valgt inn i Riksdagen, men som har representanter i halvparten av Sveriges kommunestyrer, er mest kjent for sin motstand mot innvandring. Partiet er også opptatt av å styrke nasjonalfølelsen, verne den kristne etikken, redusere kriminaliteten og senke skattene. Sverigedemokratene mener også at fagbevegelsen har for stor innflytelse i det svenske samfunnet.

Vil avlive mytene

Sverigedemokratene gjorde sitt beste valg i kommunen Landskrona i Skåne. Der fikk partiet 22 prosent av stemmene ved valget i 2006. Det er her fagbevegelsens prosjekt ”Jobbare mot rasism” setter inn støtet nå. De fem forbundene som står bak prosjektet har ansatt en medarbeider som skal ut på arbeidsplassene i Landskrona for å snakke med de ansatte om rasisme.

– Våt prosjekt handler om å få mennesker til å ta diskusjonen, å våge å avlive mytene som finnes om innvandrere om at alle mottar sosialstønad og begår kriminelle handlinger, sier Ann-Sofie Garsén til dagensarbete.se.

Annonse

Flere saker

Annonse