JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må betale egenandel på vernesko

Arbeidet vi har krever at vi går med vernesko. Det er ikke så mange av oss, så vi kjøper selv sko som passer, og får dekket regninga av firmaet. I de lokale forhandlingene foreslår bedriften at det skal være et tak på 500 kroner for vernesko. Velger vi vernesko som koster mer enn dette, må vi betale det overskytende sjøl. Vi ble ganske målløse, sånne ordninger har vi aldri hørt om. Dette kan da ikke være riktig?

Nei, det er jeg ganske sikker på. Det kan være flere regelverk som vil være til deres støtte. Arbeidsmiljøloven er ganske klar på dette punktet. I § 3-2, 2. ledd står det at arbeidsgiver skal stille nødvendig personlig verneutstyr til arbeidstakerens rådighet. Hva som er nødvendig verneutstyr vil framkomme av en konkret vurdering, enten som hjemmel i en rekke av forskriftene eller som følge av en risikovurdering. Er det påbud om å bruke verneutstyr, må dere bruke det. Vi skal skjønne bestemmelsen i arbeidsmiljøloven slik, at det ligger til arbeidsgiver å stå for de økonomiske kostnadene ved et sikkert og forsvarlig arbeidsmiljø.

I mange (de fleste) overenskomstene i industrien, i bygg og anlegg, og sikkert i en rekke andre bransjer, er det mer konkrete bestemmelser om arbeidstøy, dekking av utgifter til vask og vedlikehold samt bestemmelser om verneutstyr. Hvis det skal være en kostnadsdeling, vil regler om det stå presist beskrevet her. Står det ingen ting, er det opp til arbeidsgiveren å betale det det koster. Jeg har dog til gode å lese om kostnadsdeling ved kjøp av vernesko.

Jeg har hørt at en del arbeidsgivere klager på at vi sliter skoa så fort; at vi bruker mer enn ett par i året. Vi har det ulikt, noen svetter i stykker et par sko på noen måneder, andre har jobber av en slik type at skoa blir slitt utenfra. Uansett skal vi være sikret på jobben, og det er arbeidsgiveren som skal sørge for nødvendig personlig verneutstyr står til vår disposisjon.

Bak et slikt utsagn ligger det kanskje en mistanke om misbruk av ordningen. Og det hender en gang i mellom at en eller annen skal være litt smart; kjøpe et par private sko og et par billige vernesko og få butikken til å skrive vernesko på hele beløpet. Sånt må dere bare rydde opp i, enten ved at dere i klubben snakker litt hardt til vedkommende, eller at lederen tar tak og er leder.

Men for all del, avvis kravet om kostnadsdeling ved kjøp av vernesko.

LO-Aktuelt nr. 11/2009

Annonse

Flere saker

Annonse