JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO provosert av NUF’ene

SVART: LO er provosert over helsides annonser for hjelp til å etablere NUF’ere (norske utenlandsregistrerte foretak). – Dette er oppfordring til skatteunndragelse, sier nestleder Gerd Kristiansen.

stig.christensen@lomedia.no

Hun understreker at det dreier seg om skatteunndragelse innen lovens rammer, men er likevel kraftig provosert over denne typen selskaper, og ikke minst den formen annonsene har:

– Det er usmakelig når man får presentert det på en sånn måte, mener Kristiansen. Hun varsler at LO nå vil jobbe opp mot myndighetene for å få lagt restriksjoner på disse foretakene.

– Dette er et ledd i arbeidet mot sosial dumping. Vi må løfte det opp på politisk nivå på nytt, varsler LOs nye nestleder.

I annonsene heter det at «du slipper å stå ribbet igjen med et NUF», og «Med et NUF fra PANLEGIS slipper eiere personlig ansvar, og du kan slippe personbeskatning av inntekt». På sine hjemmesider skriver Panlegis at «våre NUF» kan stiftes «uten innbetaling av aksjekapital og uten revisjonsplikt».

Forbundene og LO har etter hvert betydelig erfaring med at mange av disse selskapene benyttes for å slippe skatt og ansvar. Man har også opplevd at mange at dem som står bak slike selskaper underbetaler arbeiderne og stikker av fra lønnsforpliktelser.

– Innen helsesektoren har vi opplevd at mange blir underbetalt på den måten, sier LOs nestleder. Lønnsslipper er ofte ufullstendige eller kan mangle helt.

På LO-kongressen ble saken tatt opp av Arne Hagen, leder av avdeling 8 i Fellesforbundet, Telemark. Han regner nå med at det er ca. 30 000 slike selskaper i Norge.

– 40 prosent av dem er registrert i England og mange også i skatteparadiset Seychellene, sier han, og legger til at det ikke er noen revisjonsplikt hvis omsetningen er under 5 millioner norske kroner.

– Jeg savner politiske reaksjoner på dette, sier Hagen til LO-Aktuelt.

Finansminister Kristin Halvorsen uttalte til Aftenposten 24. februar at NUF-selskapene fører med seg en stor fare for økonomisk kriminalitet. Ifølge skatteetaten har slike selskaper bidratt til å gi kriminelle et instrument til trygdesvindel og momsog skatteunndragelse.

– Useriøse aktører og kriminelle tiltrekkes av denne selskapsformen, sier avdelingsdirektør Stein B. Ringseth i skattekrimavdelingen i Skatt Nord til Aftenposten.

LO-Aktuelt nr. 11/2009

Annonse
Annonse