JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valgte trygghet

TARIFF: Partene i stat og kommune ble enige om å videreføre dagens off entlige tjenestepensjon. Men for hvor lenge er høyst usikkert.

Utgangspunktet for vårens forhandlinger om tjenestepensjon i offentlig sektor var at alle arbeidstakerorganisasjonene i stat og kommune sto samlet bak ett felles krav. Bruttomodellen skulle videreføres med 30 års opptjeningstid og en ytelse på 66 prosent. Forhandlingene som gikk til mekling og senere ble «overtatt» av arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen, resulterte i at bruttomodellen overlevde men at den skal levealderjusteres og at ytelsene indekseres. Men under forhandlingene hadde regjeringen lansert en kombinasjonsmodell som også skulle styrkes av en pott på to milliarder kroner.

Modellen har sine fordeler, den sikrer opptjening fra første krone, og gir mulighet til å jobbe ved siden av etter å ha gått av med avtalefestet pensjon. Men gir ingen individuell garanti for fremtidige pensjoner, noe som var en viktig årsak til at hovedsammenslutningene valgte det trygge, sier LO Stats leder og forhandlingsleder, Morten Øye til Aktuell.no.

I brutto-ordningen er det ikke mulig å tjene opp pensjon utover 30 år. Et annet problem er at mange som jobber deltid under 14 timer i uka eller som har flere små stillinger, ikke får tjent opp pensjonspoeng fordi de tjener for lite. Det gjelder blant annet mange av Fagforbundets medlemmer. Forbundsleder og forhandlingsleder i LO Kommune, Jan Davidsen, gikk derfor inn for en annen modell, men fikk ikke intern oppslutning om dette.

Jeg skulle ønske at vi hadde klart å bli enige om en ordning som ville sikret medlemmene våre enda bedre pensjon. Jeg tenker blant annet på forslaget om at alle ville tjene opp pensjon fra første dag uavhengig av stillingens størrelse, sa Davidsen etter at resultatet var klart.

Men Jan Davidsen understreker at medlemmene nå fortsetter med en tjenestepensjonsordning de kjenner og som de ikke ønsket å kvitte seg med.

LO-leder Roar Flåthen respekterer resultatet, men legger ikke skjul på at man står overfor flere utfordringer.

– Vi må være klar over at det bygger på dagens folketrygd og ikke den nye. Noen faller utenfor de offentlige pensjonsordninge ne. Og de offentlig ansatte får heller ikke samme mulighet til å kombinere arbeid og pensjon som i privat sektor. Nå er det viktig at vi sammen analyserer resultatet og hvilke utfordringer og muligheter det gir. Spørsmålet er om vi kan gjøre en allerede god ordning enda bedre, sier LOleder Roar Flåthen.

Og LO Stats leder Morten Øye erkjenner at han ikke vil bli veldig overrasket om vi får en ny pensjonsdebatt.

NTL-leder Turid Lilleheie ønsker ingen slik ny omkamp. Hun har reagert sterkt på debatten etter at oppgjøret ble avsluttet og mener at resultatet er en sosial, god og forutsigbar ordning for alle arbeidstakerne.

– Den ordningen vi nå har fått videreført vil vi kjempe for å beholde. Jeg forutsetter at LO-lederen vil støtte oss i denne kampen, sier hun.

Og det gjør også Unio-leder Anders Folkestad:

– Vi har ein avtale, og det er ikkje avtalt reforhandling av denne. Eg forutset at avtalen partane har inngått blir respektert, sier han i en pressemelding.

LO-Aktuelt nr. 11/2009

Annonse

Flere saker

Annonse