JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiserer innleie i Forsvaret

Fellesforbundet er kritiske til den utstrakte bruken av innleid arbeidskraft og bortsetting av arbeid i Forsvaret. Nå kan praksisen endres.

Forsvaret har drevet en kontinuerlig omstillingsprosess i Forsvaret siden 2001. For å holde antall årsverk nede, har Forsvaret valgt å leie inn arbeidskraft og sette bort arbeid til private bedrifter. Det er Fellesforbundet, som organiserer 1250 ansatte i Forsvarets verksteder, svært kritisk til.

Ikke nok ansatte

– Innenfor Forsvarets logistikk- og støtteorganisasjon har de mye mer aktivitet enn de har kapasitet til. Derfor kjøper de inn tjenester og leier inn arbeidskraft i stor skala, hevder Tor Schwenke, faglig sekretær i forbundet.

– Ordinært arbeid skal ikke settes ut til private bedrifter. Forsvaret skal sørge for å ha nok ansatte. Noe innleie må vi akseptere, men her har det gått over alle støvleskaft, sier han.

Etterlyser løsning

Fellesforbundet har tatt opp dette med Forsvaret flere ganger, og blitt enige om at innleie og bortsetting av arbeid skal drøftes med de tillitsvalgte. Likevel har det ikke skjedd noen endring.

– Vi vil vurdere sterkere virkemidler. Vi ønsker først og fremst en løsning på situasjonen, understreker Schwenke.

Han viser til at av nesten 500 som arbeider på Forsvarets verksted på Kjeller, er 90 leid inn fra private bedrifter.

– Verkstedet har lærlinger, men ingen mulighet til å ansette dem når læretida er over. Derfor blir de ansatt i firmaer som Forsvaret leier inn. Det går på andre budsjetter, forteller han.

Godt nytt

I går ble omstillingene i Forsvaret debattert i Stortinget. Allerede i Soria Moria-erklæringen varslet regjeringen at de ville gjennomgå erfaringene fra nedbemanning, privatisering og anbud i Forsvaret. Det har de gjort, og konkluderer i Stortingsproposisjon nr. 78 Om investeringer i Forsvaret.

Her heter det at omstillingen i Forsvaret skal ha søkelys på løsninger som er totaløkonomisk gunstige, og ikke bare på bedriftsøkonomiske innsparinger. Videre heter det at det er viktig å ha en god dialog med arbeidstakerorganisasjonene

– Dette er musikk i våre ører, kommenterer Tor Shwenke i Fellesforbundet.

Forsvaret må høre

Bendiks H. Arnesen, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet og medlem av forsvarskomiteen, mener utviklingen er på rett vei.

– Forsvaret trenger kompetanse, ikke alt kan settes bort. Stortinget ga de samme signalene i fjor høst. Nå forventer jeg at sjefene i Forsvaret tar signalene, sier han til magasinett.org.

Annonse

Flere saker

Annonse