JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Union-sak i Sverige

Ta ansvar, skriver det svenske Pappers til papir-giganten Stora Enso. Nå skal en lønnsom massefabrikk i Norrsundet legges ned – og ingen får kjøpe den.

Som Norske Skog gjorde i Union-saken, står Stora Enso fast på at den lønnsomme tremassefabrikken må vekk. Den kan heller ikke selges til andre som vil drive videre, eventuelt med et annet råstoff.

Argumentet er ikke at det er for mye av produktet på markedet, denne gangen. Stora Enso sier at nedlegging er nødvendig for å minske presset på tømmermarkedet, skriver Dagens Arbete.

– Selvsagt må konsernet ta initiativ til samtaler med interesserte kjøpere, sier Pappers, som avfeier argumentet om press på tømmermarkedet.

– Flere eksperter mener dette argumentet er helt irrelevant.

Socialdemokraterna støtter

Forbundet krever at regjeringen nå legger press på Stora Enso og ber konsernet medvirke til en god løsning for bygda og de ansatte i Norrsundet.

Socialdemokraternes Mona Sahlin støtter kravet og lover at partiet vil ta dette opp med konsernet. Og onsdag er både Pappers-formannen Jan-Erik Sandberg og Mona Sahlin ventet til bruket.

Men spørsmålet er hva Socialdemokraterna kan gjøre i opposisjon som Göran Persson ikke greidde som statsminister, skriver Dagens Arbete. Da la Stora Enso ned en lønnsom bedrift i Hammarby, like i nærheten.

Skift skogspolitikk!

Pappers ønsker også at regjeringen skal legge om en politikk som de mener truer papir- og tremasseindustrien.

– Fraværet av en langsiktig energi- og skogspolitikk er alvorlig. Det faktum at brenning av biobrensel subsidieres, gjør at industrien taper. Den viktigste råvaren går opp i røk, konstaterer Pappers.

Umoralsk

Pappers-leder Jan-Henrik Sandberg mener det er sjanser for at bruket overlever. Men da må Stora Enso lytte til personen som ønsker å kjøpe bruket.

– Alt annet ville være høyst umoralsk, sier Sandberg til Dagens Arbete.

Annonse
Annonse