JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jevnt grått for Høyre

Gjennomsnittet av ni meningsmålinger i juni viser et Høyre som sliter i motvind.

Målingene gir få tegn til økt oppslutning.

Mens de andre partiene i alle fall har en eller to gode enkeltmålinger å trøste seg med, er avviket for Høyre forholdsvis lite. Gjennomsnittet for junimålingene, som NTB har foretatt, viser at partiet går tilbake 0,4 prosentpoeng fra mai.

Høyeste resultat på enkeltmålingene er 14,9 prosent, og den laveste oppslutningen er på 12,1 prosent. Partiet ser 12-tallet på to målinger. Gjennomsnittet blir 13,6 prosent, mot et valgresultat i 2005 på 14,1 prosent.

Ikke-sosialistisk flertall

Målingene gir et klart ikke-sosialistisk flertall i Stortinget. De rødgrønne regjeringspartiene får 79 mandater mot 89 for opposisjonspartiene. I tillegg kommer Rødt inn med ett mandat.

Sammenlignet med sammensetningen av Stortinget etter valget for fire år siden, mister de rødgrønne partiene åtte mandater, SV fire, Ap to og Sp to plasser.

På borgerlig side taper Venstre en plass, Kristelig Folkeparti to og Høyre ett mandat. Den store vinneren ser ut til å bli Frp som ligger an til å øke med elleve nye representanter.

Rødt ligger ifølge junimålingene an til å komme tilbake til Stortinget med ett mandat fra Hordaland.

Stabilt før valget

Gjennomsnittsbergingen viser ellers at det politiske landskapet synes å være meget stabilt før valget 14. september. De største avvikene sammenlignet med gjennomsnittet i mai, er en framgang på 0,7 prosentpoeng for Senterpartiet og en tilbakegang på 0,4 prosentpoeng for Høyre.

De enkelte meningsmålingene spriker som vanlig ganske mye. Det største avviket på 6,6 prosentpoeng er for Frp som har 28,6 prosent som høyeste oppslutning og 22,0 prosent som laveste, med et gjennomsnitt på 26,1 prosent. Ap har et avvik på 6 prosentpoeng, 35,4 prosent som høyeste oppslutning og 29,4 prosent som lavest, med et gjennomsnitt på 32,8 prosent.

Gjennomsnittet for de andre partiene er som følger (avvik fra mai i parentes): Rødt 1,6 (+0,2), SV 7,3 (-0,3), Ap 32,8 (-0,1), V 5,6 (0,0), KrF 5,9 (-0,1), Sp 5,7 (+0,7), H 13,6 (-0,4), Frp 26,1 (+0,1) og andre 1,5 (-0,1).

Høyt og lavt

De enkelte meningsmålingene gir noen partier håp om at de er i siget, mens andre får en skikkelig baksmell.

Ap er fortsatt størst på alle målingene, men forskjellen mellom Ap og Frp er bare på 0,8 prosentpoeng på den høyeste målingen for Frp og den laveste for Ap. Forskjellen mellom dårligste måling for Frp og beste måling for Ap er imidlertid på hele 13,4 prosentpoeng.

Frp kan vise til stor stabilitet dersom man ser bort fra målingen fra Synovate i Dagbladet som gir Frp 22,0 prosent, mens alle de andre målingene ligger mellom 25,5 og 28,6 prosent.

KrF er under sperregrensen for å få utjevningsmandater på 4 prosent med 3,8 prosent på målingen fra TNS Gallup for TV 2, men kan glede seg over en rekordmåling på 8,6 prosent fra InFact i VG.

SV varier mellom 9,9 og 5,5 prosent. Venstre har 4,1 som dårligste og 6,7 prosent som topp. Sp har 4,3 som bunnresultat, men kan trøste seg med 6,8 prosent som toppnotering. Høyre varierer mellom 12,1 og 14,9 prosent. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse