JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonsoppgjøret i staten i havn

Det har vært et unisont krav fra våre medlemmer og organisasjonsledd at vi skulle videreføre dagens bruttomodell. Jeg er glad for at vi klarte det, tross motvind underveis. Det var trolig ingen ulempe at valget var så nært forestående, men ingen skal kunne si at Regjeringa bøyde lett av.

Media skriver at NTL spilte en avgjørende rolle for hvordan det gikk med pensjonsdelen i lønnsoppgjøret i staten. Det har vi ikke noe imot. Dette er en viktig sak for NTL.

Jeg er godt fornøyd med at vi unngikk å trekke stigen opp etter oss. Vi ville ikke la framtidens ansatte i offentlig sektor få en dårligere pensjonsordning enn vi som har opptjente rettigheter i dag.

Meklingsperioden denne gangen var sannelig en merkelig opplevelse, selv for meg med lang meklingserfaring. Det er ingen grunn til å legge skjul på at resultatet satt langt inne. Det ble brukt mye tid og krefter for å forsøke å få oss til å gi slipp på våre krav på 66 prosent av sluttlønn ved fylte 65 år med 30 års opptjening.

Vi fikk oss forelagt regnemodeller for påslag som baserte seg på urealistiske yrkesmønstre og lønn gjennom yrkeslivet. Vi vet at nye arbeidstakergrupper i staten vil få en kortere opptjeningsperiode fordi kravene til utdanning er økt. Det betyr færre år med mulighet til å tjene opp pensjon.

Flere har hevdet at påslagsmodellen ville gitt en bedre sosial profil. Det er en sannhet med mange modifikasjoner. Muligheten til å gå av tidlig ville blitt betraktelig redusert for de med lavere inntekter/dårlig opptjeningsgrunnlag. De som hadde mulighet til å gå av, ville ha fått en uanstendig lav pensjon resten av livet.

Den modellen vi sikret gir vesentlig flere lavlønte muligheter til å gå av ved 62 år og få en anstendig pensjon resten av livet. Nå vil du som 62-årig ha to alternativer;

1) Å ta ut AFP i tillegg til folketrygd og tjenestepensjon. Velger du da å jobbe ved siden av, får du redusert pensjon.

2) Å ta ut folketrygd og tjenestepensjon. Jobber du da ved siden av kan du jobbe så mye du vil uten at pensjonen reduseres.

Ansatte i små stillingsbrøker og/eller med lav lønn faller utenfor ordningen. For å sikre tjenestepensjon for disse er det ikke nødvendig å ødelegge dagens system. Det kan ordnes med enkle grep i dagens modell. Dette var arbeidsgiver (Regjeringen) ikke villig til.

Vi sikret oss streikerett på dette oppgjøret fordi vi visste at pensjonsspørsmålet ikke ville bli lett. Dermed måtte vi også forberede oss på uravstemning. Når dagens pensjonsordning i hovedsak videreføres ble det ikke nødvendig å gjennomføre avstemningen, med det ekstra arbeidet det ville ha medført for våre tillitsvalgte.

Før og under meklingen har mange lagt ned mye arbeid med viktige streikeforberedelser. Takk skal dere ha for den nødvendige innsatsen.

Jeg ønsker alle NTL-ere en riktig god sommer!

Annonse
Annonse