JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-opprør mot EU-direktiv

Med LO og 70 prosent av Norges ordførere i ryggen, starter Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund tirsdag et kommuneopprør mot EUs postdirektiv.

– Når man åpner for konkurranse får man inn konkurrenter som vil skumme fløten i de mest trafikktette områdene. Dermed svekkes overskuddet, og man får ikke mulighet til å opprettholde den gode sørvisen i distriktene, sier Postkoms leder Odd Christian Øverland til Dagsavisen.

Postkom sender i disse dager ut et opprop til landets kommuner. Budskapet er klart: Postdirektivet må stoppes.

– De politiske partiene, og særlig de rødgrønne, må lytte til egne velgere og folkevalgte ordførere. Bare seks prosent av Ap-ordførerne ønsker å implementere dette direktivet, sier Øverland.

Han viser til en ny undersøkelse Postkom har fått gjennomført blant norske ordførere, Der svarer 78 prosent at Norge enten bør utsette eller avvise Postdirektivet.

Politisk rådgiver Anne Tingelstad Wøien (Sp) i Samferdselsdepartementet, forstår godt at landets ordførere er skeptiske til postdirektivet.

– Dette er et veldig sterkt signal til regjeringen om at ordførerne vil at vi skal bruke reservasjonsretten. Jeg forstår deres bekymring. Et ja eller nei til innføring av postdirektivet handler om at vi skal ha et godt tilbud i hele landet, sier Wøien til Dagsavisen.

Flåthen frykter sosial dumping

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete har allerede signalisert at det kan bli aktuelt å bruke vetoretten, og SV har et landsmøtevedtak på å stoppe direktivet. Nå vil Postkom presse Ap på banen i denne saken.

De har full støtte fra LO-kongressen og LO-leder Roar Flåthen, I Dagsavisen skriver Flåthen at han frykter at direktivet vil føre til sosial dumping. Han viser til Tyskland og Nederland hvor konkurransen innen postsektoren har ført til mer deltidsarbeid, midlertidige ansettelser, stykkprishonorering og timelønner ned mot 7 euro.

Samferdselsdepartementet har bedt om en tilleggsutredning fra uavhengige instanser, nettopp for å finne ut av hvilke konsekvenser direktivet vil ha for de ansatte.

– Vi valgte å be om dette blant annet på grunn av LOs bekymring for økt sosial dumping. Etter at vi har gått gjennom evalueringen, vil vi ta stilling til om det er riktig å kreve veto, sier hun.

– Tror du det blir bråk om postdirektivet i regjeringen til høsten?

– Om det blir bråk, vet jeg ikke. Men det er vel rimelig åpenlyst at mange er uenige i denne saken, svarer Wøien.

– Vil ha liten effekt

EUs ambassadør til Norge, Percy Westerlund, mener det er rart at Norge ikke ser mer til Sverige og Finland i denne saken.

– I Sverige konkurranseutsatte posttjenestene allerede i 1993. Der har det fungert utmerket, og ingen krever at man går tilbake til postmonopolet. Postdirektivene har generelt liten effekt. Som regel har de gamle postmonopolene beholdt sin sterke stilling. Det svenske postvesenet har bare mistet 10 prosent av markedet, og den innehas av Bring Citymail, som er eid av Posten Norge. I snitt har under to prosent av postmarkedene i EU-landene blitt overtatt av konkurrenter, så jeg mener man burde ha litt syn for proporsjonene her, sier Westerlund.

Odd Christian Øverland mener dette beviser Postkoms poeng.

– Konkurrentene går ikke inn i hele markedet. De skummer bare fløten der marginene er størst, sier Øverland. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse