JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håp om politiløsning

Det er grunn til å håpe på en forhandlingsløsning i politikonflikten, mener Politiets Fellesforbund.

Det har vært omfattende kontakt og sonderinger mellom partene i politikonflikten de siste dagene - i kjølvannet av bruddet i forhandlingene fredag ettermiddag. Da leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund troppet opp i Fornyings- og administrasjonsdepartementet tirsdag morgen var det med nytt håp om at man skulle komme i havn før midnatt.

– Vi har fått signaler som jeg oppfatter som vilje til å bevege seg for å finne en løsning via forhandlingsveien. Det er en spent stemning i politiet. Alle håper på en løsning, sier Johannessen til NTB.

En drøy time senere var det innledende møtet over. Planen var å møtes igjen klokken 15. Etter det NTB erfarer oppleves prosessen videre som reelle forhandlinger.

Unntak fra loven

Forhandlingene om ny særavtale for politiet strandet fredag ettermiddag fordi partene ikke klarte å bli enige om hvor stor økonomisk kompensasjon man skulle gi for unntakene fra hviletidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Normalt sier loven at en arbeidstaker skal ha minimum elleve timer hvile mellom arbeidsøktene. For polititjenestemennene er det snakk om å redusere minimumshviletiden til åtte timer.

Hvis partene ikke blir enige via forhandlingsbordet, kommer politiet til å få sin arbeidstid regulert av en forskrift de er grunnleggende motstandere av. Den skal etter planen tre i kraft fra midnatt natt til 1. juli - hvis det ikke blir enighet.

– Vi har invitert til samtaler med hovedsammenslutningene i staten med sikte på å finne en enighet og en løsning på konflikten i politiet, bekrefter departementets kommunikasjonssjef Frode Jacobsen.

Gode muligheter

Det er grunn til å tro at mulighetene for å komme i mål denne gang - på dobbel overtid - er større enn tidligere. Når partene setter seg ned ved forhandlingsbordet etter sonderinger gjennom helgen, må det bety at de er enige om at det ikke er umulig å bli enige. Det innebærer trolig at regjeringen er villig til å komme politifolkene et godt stykke i møte på kravene om kompensasjon som er høyere enn da forhandlingene ble brutt.

Forhandlingene er dessuten flyttet fra Politidirektoratet til departementet. Regjeringens forhandlingsdelegasjon ledes av statens personaldirektør Siri Røine. Etter det NTB erfarer har arbeidstakerorganisasjonene vært frustrerte over forhandlingskompetansen hos motparten, både i tariffoppgjøret i offentlig sektor tidligere i vår og i denne runden.

Det blir opplevd som et stort skritt i positiv retning at forhandlingene er flyttet til departementet, og at regjeringen møter med rutinerte og erfarne forhandlere og ikke politikere.

Kort avstand

Politidirektør Ingelin Killengreen la 328 millioner kroner på bordet før bruddet var et faktum. Pengene skulle kompensere for visse unntak fra arbeidsmiljøloven og en ekstra arbeidstime i uken.

Ifølge VG skal avstanden mellom partene være rundt 20-30 millioner kroner. Kilder avisen beskriver som «nær regjeringen», sier at ingen er interessert i å gå inn i sommerferien med en uløst strid. Frykten er da at politikonflikten varer helt inn i valgkampen.

Ifølge Aftenposten ble grunnlaget for å ta opp igjen forhandlingene da partene mandag møttes for å diskutere hvorfor det ble brudd. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse