JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fiskesprell i barnehage

Tilberedning og grilling av laks, sei og torsk sto på programmet da fiskeriminister Helga Pedersen besøkte Nordtvet barnehage.

– Er du fiskeren?

– Ja! Jeg heter Helga, og jeg er sjefen over alle fisker!

– En ekte lofottorsk jeg er, for jeg er født i Henningsvær! Fadderullan dei, fadderullan, dullan dei!

Det ljomet i hele barnehagen da fiskeriministeren kom på besøk for å promotere folkehelseprosjektet «Fiskesprell».

Fiskesprell er en del av regjeringens handlingsplan for å bedre kostholdet i befolkningen og byr på lek, aktiviteter og kokkelering for barn og unge. Målet er å gi barn og unge smaken på sjømat - slik de selv vil ha den.

– Spiser man fisk som barn, så spiser man fisk som voksen også, sier Helga Pedersen til NTB.

Fisk som brubygger

Mangel på vitamin D, som man får gjennom sollys og fisk, er vanlig hos ikke-vestlige innvandrergrupper bosatt i Norge. Nordtvet er en flerkulturell barnehage, noe som gjør det ekstra viktig å satse på sjømat.

– Kjøtt kan være et problem i mange kulturer, men fisk spiser alle - derfor kan fisk være en viktig brubygger. Det er viktig å spise fisk, og det er så små grep som skal til. Makrell i tomat på brødskiven er jo kjempegodt, sier fiskeministeren.

Hun får støtte fra Mumtaaz (5).

– Makrell er favoritten, og torsk er best - og krabbe!

Skattekister på grillen

Fagleder i barnehagen. Elisabeth Hellavik, er svært fornøyd med initiativet.

– Fisk er noe alle har et forhold til, men ikke nødvendigvis noe alle er glad i. Her får barna lage maten selv, og de spiser alt, sier hun.

Barna i barnehagen har nemlig laget egne «skattekister» av fisk og grønnsaker som de griller ute i solvarmen. Simen, som blir 6 år på torsdag, foretrekker torsk.

– Jeg har torsk i min skattkiste, og det er skikkelig godt med sitron på. Men på bursdagen min skal jeg spise pølse. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse