JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sommerens bondesmutthull

I sommer er det et smutthull for griske bønder til å sette ned lønna for jordbæreplukkere.

torgny.hasaas@lomedia.no

I sommer er det ingen forskrift som gir minstelønn for jordbærplukkere. 1. mai var det slutt for overgangsordningene for nye EU-land. Allmenngjøring av lønnsnivået i landbruket kan først tre i kraft fra 1. september.

Da de fleste landene i Øst-Europa ble EU-medlemmer 1. mai 2006, fikk Norge innført overgangsordninger. Denne ordningen innebar et minstelønnsnivå i landbruket på kroner 95,50 som er minstelønnssatsen i tariffavtalen mellom Fellesforbundet og Landbrukets Arbeidsgiverforening.

Allmenngjøring

1. mai i år var det slutt på overgangsordningene. Fellesforbundet bestemte seg i februar for å be om allmenngjøring av tariffavtalen. Det vil si at det blir ulovlig for arbeidsgivere å lønne under minstelønna i tariffavtalen. Tariffnemnda som avgjør spørsmålet om allmenngjøring har sendt dette ut på høring med frist 1. september. Tariffavtalen vil derfor tidligst være allmenngjort i løpet av høsten.

Dette åpner for å senke lønnsnivået langt ned for grådige arbeidsgivere i landbruket.

– I sommer er det muligheter til å bruke det smutthullet som har oppstått, sier 1. nestleder i Fellesforbundet, Anders Skatkjær. Fellesforbundet har tatt kontakt med både Coop, Bama og Landbrukets Arbeidsgiverforening for å informere om situasjonen.

– Vi har møtt stor velvilje fra både grossistene og arbeidsgierne, sier Skatkjær.

– Finnes det eksempler på at jordbærplukkere får 30 kroner timen?

– Det kan jeg ikke bekrefte, men det finnes sikkert både arbeidsgivere som er seriøse, noen som er midt på treet og noen som er helt useriøse, sier Skatkjær.

– Er det kritikk av allmenngjøringssystemet at det ikke er mulig å få gjennom dette raskere?

– Nei, det er det ikke. En kunne godt ha sagt at hadde vi tatt opp saken et halvt år før så hadde allmenngjøringa vært på plass når overgangsordningene bortfalt, sier Skatkjær, men han understreker at Fellesforbundet mener allmenngjøringsprosessen er for omstendelig.

Gartnerhallen som er Bamas norske produsent har sendt ut brev til alle medlemmene sine om at de må holde fast på minstelønna.

«Gartnerhallen krever at medlemmene skal følge norske lover og regler for arbeidslivet. I tillegg er det nå stilt krav om at produksjonen som omsettes gjennom Gartnerhallen skal skje i henhold til kravene om minstelønn på kr 95,50», skriver produsenten i et skriv til sine medlemmer.

Videre i skrivet heter det: «Tilleggskravet skyldes at det er begrunnet frykt for at lønnsnivået i landbruket kan krype langt under dagens minstelønn (95,50), og at landbruket dermed vil pådra seg mye negativ oppmerksomhet om sosial dumping.»

Annonse
Annonse