JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IA-avtale selv om sykefraværet øker

Selv om sykefraværet øker, ønsker partene i arbeidslivet å beholde avtalen som skulle redusere sykefraværet.

Sykefraværet fortsetter å øke, i første kvartal i år var det på 7,7 prosent. Det er en økning på 3,3 prosent fra samme periode i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) og Nav. Allerede i 2001 ble avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) inngått mellom regjeringen og partene i arbeidslivet. Et av målene var å redusere sykefraværet med 20 prosent.

Ifølge SSB er nivået på sykefraværet i 2009 om lag det samme som før innføringen av IA-avtalen.

– Bekymringsfullt

– I samme periode har sysselsettingen økt, og vi vet ikke om sykefraværet kunne vært større dersom IA-avtalen ikke hadde eksistert. I løpet av høsten vil myndighetene og hovedorganisasjonene i arbeidslivet diskutere hvordan vi kan få et mer inkluderende arbeidsliv som får ned sykefraværet, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap).

IA-avtalen utløper i desember i år, men både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene vil forlenge avtalen. NHO-leder Finn Bergesen jr. beklager det høye sykefraværet, men mener at det ikke er noen dom over IA-avtalen.

– I de bedriftene hvor IA-arbeidet er blitt tatt alvorlig er vår erfaring at sykefraværet er lavere enn i andre bedrifter, sier Bergesen jr til NTB.

Sykelønnsordningen

Han tror at IA-arbeidet vil fungere bedre med at flere plikter legges på organisasjonene i arbeidslivet ved at de demonstrerer en større aktivitet og har en større planmessig innsats på IA-området.

Arbeidstakerorganisasjonene ønsker også å videreføre IA-avtalen i en eller annen form, men både LO, Unio og YS stiller som krav at dagens sykelønnsordning skal bestå.

– Nåværende sykelønnsordning må ligge fast både for arbeidstakere og arbeidsgivere, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Krisenæringer

Det er i privat sektor sykefraværet øker, mens offentlig sektor opplever en svak nedgang.

– I privat sektor finner vi de konjunkturutsatte næringene som rammes av både økt ledighet, omstilling og økt sykefravær. I starten av en nedgangskonjunktur vil det være en større grad av usikkerhet på arbeidsmarkedet som kan bidra til at sykefraværet øker, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Fra første kvartal i fjor til første kvartal i år økte det legemeldte sykefraværet med 13,8 prosent i bygg- og anlegg, mens økningen var på 13,6 prosent i jordbruk, skogbruk og fiske. I transportnæringen økte sykefraværet med nær 10 prosent.

Det legemeldte fraværet gikk mest opp i Aust-Agder, Troms og Telemark. Når det gjelder diagnoser, har det vært liten endring. Den største økningen i sykefraværstilfeller gjelder psykiske lidelser. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse