JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dødelige skudd mot streikende

To arbeidere er skutt og drept av sivile sikkerhetsstyrker og mer enn 150 skadd i alvorlige opptøyer i tekstilindustrien i Bangladesh de siste dagene.

einar.fjellvik@lomedia.no

Det hele startet med at 1 800 arbeidere ved en tekstilfabrikk i utkanten av hovedstaden Dhaka gikk til streik i forrige uke. De krevde lønnsøkning og utbetaling av utestående lønn.

Ledelsen gikk til slutt med på kravene, men da de ansatte kom på jobb lørdag, fikk de beskjed om at tre av lederne for streiken hadde fått sparken. Det utløste ny streik, håndgemeng der to av sjefene ble banket opp – og etter hvert sammenstøt med politiet og den sivile sikkerhetsstyrken Ansar der tåregassgranater og brostein fløy gjennom lufta.

To drept

Ifølge nettstedet libcom.org var det Ansar-folk som til slutt skjøt med skarpe skudd og drepte to at de demonstrerende arbeiderne.

Drapene fikk opptøyene til å blusse voldsomt opp. Internasjonale nyhetsbyråer melder at et sted mellom 20 000 og 50 000 tekstilarbeidere fra 50 fabrikker deltok i demonstrasjonene i helga. Flere fabrikker ble utsatt for hærverk, en fabrikk ble stukket i brann og et halvt hundre kjøretøyer ødelagt.

I tillegg til de to drepte skal 150 personer har blitt skadd, blant dem 30 politifolk.

Betaler ikke i tide

Tekstilindustrien står for nær 80 % av eksportinntektene til Bangladesh og omkring halvparten av industrisysselsettingen i landet.

En undersøkelse regjeringens Fabrikkinspeksjon offentliggjorde mandag viste at 122 av de 825 undersøkte tekstilfabrikkene ikke utbetalte lønningene i tide. Ytterligere 53 fabrikker betalte ikke for overtidsarbeid og 8 fabrikker betalte lønninger som lå under den statlige minstelønna på 154 kroner i måneden.

Hardt rammet av krisa

Bangladesh er et av verdens fattigste land, der nær halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensa. Landets tekstilindustri har likevel blitt hardt rammet av finanskrisa. Ledere for industrien forteller til nyhetsbyrået AFP at lønningene er kuttet med 20 – 30 % de siste månedene for å holde tritt med konkurrerende fabrikker i Vietnam, Kina og India.

Annonse
Annonse