JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kravene ville svekket tryggheten

Hvis Politiets Fellesforbund hadde fått gjennomslag for sine krav, ville det gått ut over folks trygghet, mener justisministeren.

Ifølge justisministeren var det umulig å gå videre i forhandlingene med Politiets Fellesforbund (PF), fordi ytterligere bevegelse fra statens side ville forverret situasjonen i politiet og gått ut over tryggheten for folk flest. Kravene rundt hviletid for polititjenestemenn og bakvaktordningen til politifolk på mindre steder, ville skapt en uholdbar og lite fleksibel bemanningssituasjon, mener han.

– Det kunne vi ikke gå med på, sier Knut Storberget (Ap) til NTB.

Den meget omstridte forskriften som skal regulere arbeidstidsbestemmelsene er en videreføring av særavtalen for politiet fram til i dag. Storberget føler seg derfor trygg på at politimestrene har tilstrekkelige virkemidler til å organisere polititjenesten, både i de store byene og i distriktene, sommeren igjennom.

– Med denne forskriften er vi sikret det samme tjenestetilbudet som vi har hatt hittil. Dessuten har mange politistudenter søkt seg til sommerjobber, så vi er i en bedre bemanningssituasjon i år enn vi var i fjor sommer, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

To grunner

Partene var et godt stykke ut i forhandlingene enige om det aller meste i en ny avtale og forberedte seg på å avslutte med enighet. Det var to mindre punkter, som utløste bruddet: Hvor ofte skal unntaket fra hviletidsbestemmelsene kunne brukes over en gitt periode? Og hvor langt oppdrag kan en tjenestemann i reservetjeneste kalles ut på uten at det automatisk utløser rett til ny hvileperiode?

Unio-leder Anders Folkestad mener forhandlingsprosessen ble uryddig fordi arbeidsgiver helt i sluttfasen kastet inn nye krav.

– Dette torpederte mulighetene til å finne en løsning, noe arbeidsgiver også måtte forstå, sier Folkestad.

Risikerer økt konflikt

– Vi har satt inn flere tiltak for å bedre bemanningen i politiet. Jeg håper at politifolkene også ser dette og bidrar til å skape bedre arbeidsvilkår, sier Knut Storberget.

Ledelsen i politidistriktene risikerer imidlertid en situasjon med mye sykmelding og overtidsnekt. Det var tilfellet siden i fjor høst. Leder Arne Johannessen i PF har flere ganger påpekt at brudd i forhandlingene ikke skaper mer motiverte politifolk. Nå finner Storberget grunn til å understreke at også for politifolk er det fredsplikt mellom hovedoppgjørene.

– Vi har muligheter til å beordre politifolk til å jobbe overtid, og den muligheten må vi bruke, sier Storberget. Politifolk kan likevel slippe overtid hvis begrunnelsen blir vurdert som gyldig av den enkelte politimester.

Går glipp av 40.000

Forhandlingene om ny særavtale for politiet strandet for andre gang natt til onsdag etter hard tautrekking i Fornyings- og administrasjonsdepartementet. Regjeringen la fram et tilbud til arbeidstakerne med en ramme på 335 millioner kroner i kompensasjon for økt arbeidstid og unntak fra hviletidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Det ville sikret 9.000 ansatte 15.000 kroner mer i lønn, 6.150 av disse er operative tjenestemenn, som ville fått ytterligere 25.000 kroner i kompensasjon for å jobbe en time ekstra i uka.

Ifølge departementet ville dette frigjort arbeidskraft tilsvarende 230 årsverk.

– Det er veldig synd for de politifolkene som går glipp av 40.000 mer i lønn, sier Storberget. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse