JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Konflikten på sitt heteste

Mens regjeringen hevder at politikonflikten er over, slår Politiets Fellesforbund fast at den er på sitt heteste.

Lokale tillitsvalgte gjør det klart at de vil nekte å jobbe overtid i tiden fremover, i sinne og protest mot den arbeidstidsinstruksen som de mener regjeringen har presset på dem.

Det har lederen av Politiets Fellesforbund (PF), Arne Johannessen, ikke noe imot. Tvert om slår han fast at konflikten er på sitt heteste etter at forhandlingene om nye arbeidstidsbestemmelser brøt sammen i andre runde, natt til onsdag.

Fredsplikt

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) mener konflikten nå er over.

– Det skal ikke være videre konflikt nå. Nå er det fredsplikt. Arbeidstakerforeningene har plikt til å sørge for at deres medlemmer forholder seg til reglene i arbeidslivet. Nye politiaksjoner er ikke i tråd med dette, så jeg forventer at politiet gjør jobben de skal gjøre, sier hun til Aftenposten.

Justisminister Knut Storberget (Ap) er om mulig enda klarere overfor NTB:

– Nå er det forskriften som gjelder, sier han.

Hetest

Johannessen ser annerledes på det:

– Konflikten er ikke løst. Den er tvert imot på sitt heteste etter at forskriften ble innført. Nå er det slutt på fleksibiliteten fra politiets side, sier han til Aftenposten.

PF-lederen har støtte på grasrotplanet i politiet, uttrykker politibetjentene Cathrine Kveseth og Mona Eriksen, som begge er tillitsvalgte i Oslo Politiforening.

– Politifolk er slitne, lei og fly forbanna. Vi ønsker ikke at arbeidsgiveren vår skal behandle oss som fritt vilt. Uten overtidsarbeid går ikke politiet i Norge rundt, men nå er det nok. Vi kommer til å si nei neste gang vi blir spurt om å jobbe overtid, sier de to til Dagsavisen.

På direkte spørsmål fra avisen sier Arne Johannessen at det ikke er ham imot om politifolk nå nekter å jobbe overtid.

Debatt om bruddet

Samtidig går debatten om hvorfor det egentlig ble brudd. Ved midnatt så det nemlig ut til at det gikk mot enighet. Tre timer senere gikk partene fra hverandre med sure miner.

Unio-leder Anders Folkestad mener forhandlingsprosessen ble uryddig fordi arbeidsgiver helt i sluttfasen kastet inn nye krav.

– Dette torpederte mulighetene til å finne en løsning, noe arbeidsgiver også måtte forstå, sier Folkestad til NTB.

Leder Morten Øye i LO Stat sier til Dagens Næringsliv at han har inntrykk av at politidirektør Ingelin Killengreen stanset den avtaleteksten som forhandlerne nærmest var enige om.

Killengreen avviser dette og sier at hun har forholdt seg lojalt til sine fullmakter. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse