JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sprikende budskap overfor Island

To norske statsråder på Islands-besøk velger å gi to ulike EU-råd til islendingene.

Senterpartiets Lars Peder Brekk advarer islendingene mot å bli EU-medlem, mens Arbeiderpartiets Helga Pedersen mener Island selv må få velge.

– Det må være opp til islendingene selv å ta stilling til om de vil bli medlem i EU eller ikke, sier fiskeriminister Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Vi møter Pedersen og Brekk på havna i Isafjordur nordvest på Island. Her er de nordiske fiskeri- og landbruksministrene samlet for å diskutere det som kan bli EUs nye fiskeripolitikk. I tillegg snakkes det i krokene om hva som vil skje dersom Island nå velger å bli EU-medlem.

Julenissen

Lars Peder Brekk kastet onsdag en brannfakkel, da han i et intervju med ANB hevdet at Island neppe vil kunne få varige særordninger for fisk.

– Det vil være som å tro på julenissen, sa Brekk.

Helga Pedersen svarer veldig forsiktig og diplomatisk på spørsmål om Island kan få varige særordninger.

– Forhandlingene får vise hva de får til på fiskeriområdet. Vi skal gjerne bidra med råd og erfaring fra 1994, sier Pedersen, som selv er EU-motstander.

Hun mener at Island på mange måter har et bedre utgangspunkt enn det Norge hadde i forhandlingene foran siste EU-runde.

– Norge deler mange fiskebestander med mange andre land. Det gjør Island bare i veldig liten grad, sier Pedersen.

God løsning?

– Tror du Island kan få en god fiskeriløsning?

– Det skal jeg i dag være veldig forsiktig med å spekulere i. Det får tiden rett og slett vise.

– Hva vil et eventuelt islandsk EU-medlemskap bety for Norge og EØS-avtalen?

– Jeg tror ikke det får veldig stor betydning. Island har allerede veldig god markedsadgang. Når det gjelder markedet for norske fiskeriprodukter, så vil ikke det ha veldig stor betydning om Island blir EU-medlem. Det er kun sild vi deler med Island, så dette vil ikke ha noen særlig betydning for vår forhandlingsposisjon overfor EU, sier Pedersen.

Tror på EØS

– Men det kan ha betydning hvis Norge og Island er i konflikt og Island samtidig får alle medlemslandene bak seg.

– Altså at Island havner på andre siden av forhandlingsbordet?

– Ja, dersom vi har konfliktsaker. Men vi har generelt svært få saker hvor vi er i konflikt med Island, så jeg frykter ikke det. Og EØS-avtalen vil bestå uansett om Efta-siden blir ett land mindre, sier den norske fiskeriministeren. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse