JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helga ber EU skjerpe seg

Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) ber EU om å redusere fiskeflåten.

kjell.werner@anb.no

– EU har dobbelt så mye fisk som Norge å fiske på, men EU har ti ganger så stor flåte som Norge. Det betyr at det er en veldig klar ubalanse mellom fisk og flåte, sier Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Så lenge EU ikke får bukt med det problemet, så vil de aldri klare å sikre bærekratige såvel som lønnsomme fiskerier, sier den norske fiskerimisteren.

Torsdag møtte hun sine nordiske kolleger til sommermøte. Her ble skissen til EUs nye felles fiskeripolitikk fra 2013 diskutert.

Overkapasitet

Helga Pedersen mener det er viktig at ressurssituasjonen for fisk er satt på dagsorden i EU og Norden.

– Når det er for mange fiskere som slåss om fisken, så blir det et voldsomt press på politikerne for å sette kvotene høyere. Vi har mange eksempler på at EU-landene setter kvotene sine for høyt, sier Pedersen.

– Vil du karakterisere dette som et overfiske?

– Det dreier seg om overkapasitet som fører til altfor sterkt press på ressursene, sier Pedersen og vrir seg litt unna spørsmålet.

Hun er imidlertid klar på at EUs nåværende fiskeripolitikk ikke er bærekraftig.

Vil ha forbud

Pedersen er videre opptatt av å få et forbud mot utkast av fisk i EU.

– I Norge har vi forbud mot utkast av fisk. Hvis man tar fisk under minstemål eller over kvoten, så skal fisken likevel føres i land og regnes av i forhold til kvotene. Da kommer denne fisken med i statistikken og kan tas med når kvotene for neste år skal settes. I EU har de deromot utkastpåbud. Det vil si at all fisk som er utover kvoten eller for liten skal kastes på sjøen.

– Det dreier seg om et stort volum, men vi vet ikke hvor mye det er snakk om. Vi savner handling fra EUs side. I fjor anerkjente EU for første gang at utkast var et problem og var enig i tiltak som skulle gjennomføres. Vi synes det går tregt, sier Pedersen.

Forpliktelser

EU snakker nå om å regionalisere fiskeriforvaltningen. Den norske fiskeriministeren tror ikke dette vil bety noe spesielt fra eller til for Norge.

– Regionalisering kan føre til at medlemslandene tar større ansvar for å sikre bærekraftig fiskeri. Det viktigste for oss er at EU har en overordnet målsetting om ikke å fiske mer enn det bestandene tåler, sier hun.

– Men jeg har merket meg at EU vil trekke fiskeorganisasjonene mer inn i bildet. Det tror jeg er kjempeviktig. På den måten kan fiskerne bli forpliktet til å være med på effektive tiltak, legger Pedersen til. (ANB)

Annonse
Annonse