JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil gjøre byråkratene folkelig

Med hjelp av en språkekspert skal statsbyråkratene i Troms få språket til å blomstre.

Et unikt språkprosjekt er i gang ved fylkesmannens kontor i Tromsø.

Fylkesmann Svein Ludvigsen vil rett og slett friske opp byråkratspråket. Folkelig og forståelig er stikkord.

– Vi skal skrive bedre norsk og skrive på en slik måte at mottakeren kan forstå det, sier han til Nordlys.

Forfatteren og språkeksperten Helge Stangnes er engasjert for å vurdere dagens byråkratspråk hos fylkesmannen– og komme med innspill.

– Stangnes skal i sommer gå gjennom et utvalg brev fra avdelingene hos oss – og se på språket vårt. Går det an å forstå det som skrives? Kunne vi har uttrykt oss på en enklere måte? Omtaler vi det som er viktig å omtale i forhold til mottakeren, eller blir vi mer opptatt av avsenderen? spør Ludvigsen.

Sommerblomstring

Han vil rett og slett ha en sommerlig språkblomstring i byråkratiet. Fra betongaktige og juridiskinnfløkte vendinger til folkelighet.

– Ja, vi driver jo på med en masse jus, og det er ofte komplisert. Men det må jo gå an å formulere seg på en måte slik at mottakeren skjønner hva vi mener.

Fylkesmannen har valgt å engasjere en språkekspert fra Nord-Norge – og det er ikke tilfeldig.

– Selv om vi er statens representant, er det viktig at vi tar med oss den nordnorske uttrykksmåten og nordnorsk kultur når vi skal uttrykke oss skriftlig.

Konklusjon først

Hos fylkesmannen har de allerede passert det første komma, ved at de har innført som regel å skrive konklusjonen først i lengre kompliserte brev.

– Etter sommerferien skal vi samle alle ansatte hos oss, og Helge Stangnes skal presentere sine vurderinger av det vi skriver – slik at vi kan begynne å gjøre noe med det, sier Ludvigsen.

Men han setter ikke punktum der.

– Vi har planer om å presentere våre erfaringer for alle statsetatene i Troms, som tolletaten, polarinstuttet, Vervarslinga, NSV, osv. Det kan jo hende at andre etater kan høste erfaringer fra vårt prosjekt, sier fylkesmann Svein Ludvigsen. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse