JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norge ut av krisen

Norge er unikt, for økonomikrisen har allerede langt på vei blåst over her, mens andre land sliter mer enn noensinne.

Pilene peker oppover i norsk økonomi.

Økonomene mener den offentlige finanspolitikken og oljen er grunnen til at finanskrisen bare streifet Norge, i motsetning til de fleste andre land.

– Det er uten tvil kommet mange åpenbare signaler på at krisen ikke blir så ille som fryktet, sier økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole (NHH) Ola Grytten til Dagsavisen.

Bedre tider på arbeidsmarkedet

Torsdag gikk NAV-direktør Tor Saglie tilbake på de dystre arbeidsledighetsprognosene som ble lagt fram for et halvt år siden. Han mener det er trygt å si at arbeidsledigheten vil avta og ikke nå de spådde 100.000. Og flere i arbeid betyr økt forbruk, og det betyr i sin tur flere nye arbeidsplasser.

Den siste måneden har 100.000 arbeidsgivere vært innom NAVs cv-database, og NAV får daglig 1.000 nye stillinger inn.

– Vi ser flere positive signaler i arbeidsmarkedet nå. Tallene viser at det er etterspørsel etter arbeidskraft, selv om det fremdeles er bedrifter som sliter, sier NAV-direktør Tor Saglie til Dagsavisen.

Det har også blitt mer fart hos bemanningsbyråene Adecco og Manpower siste månedene.

Dystert i verden

Optimismen begynner å bre om seg blant folk flest i Norge. Tall fra SSB viser at kjøpelysten generelt er blitt skjerpet de siste par månedene.

– Alt har innvirkning på hverandre. At boligmarkedet har snudd igjen, har også den effekt at det bidrar til økt bygging, som igjen bidrar til økt sysselsetting etter hvert, sier Holden.

Men fra verden rundt oss kommer det stort sett bare dårlige nyheter.

Det britiske SSB la for to dager siden fram dystre og overraskende tall: Det har ikke stått så dårlig til med landets økonomi siden 1958.

USA mistet 467.000 stillinger i juni. Tallene var verre enn antatt. I de 16 eurolandene fortsetter arbeidsledigheten å stige og har nå nådd 9,5 prosent, mens Sverige satte nok en gang ned renta torsdag. Styringsrenta ligger nå på 0,25 prosent.

– Takk staten og oljen

– En veldig viktig årsak til at det har gått bedre enn fryktet for Norge, er rentenedgangen. Andre land har også satt ned renten drastisk, men Norge har en større andel låntakere med flytende rente. Dermed opplever forbrukeren effekten av rentenedgangen mye raskere, sier Holden.

Den store statlige pengesekken Norge har sittet på, har gjort det mulig med krisepakker uten store etterdønninger.

– Den ekspansive finanspolitikken har holdt hjulene i gang. Dessuten har bekymringene for en stor offentlig gjeld vært små takket være oljeinntektene våre, sier Holden, og får støtte av Ola Grytten.

– De høye oljeprisene har holdt seg, og det er grunnen til at vi har klart å opprettholde vår gode gamle oljesmurte økonomi, sier Grytten. (ANB)

Annonse
Annonse