JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHO og valgets kvaler

«Vi kan ikke, i lengden, være et av verdens rikeste land uten å ha konkurransedyktige betingelser for næringslivet og for dem som investerer og jobber i det.»

sym@lomedia.no

Sitatet tilhører Høyres leder Erna Solberg og preger hele baksida på NHOs tidsskrift Horisont sitt temanummer om Stortingsvalget. Inne i tidsskriftet understreker ansvarlig redaktør, NHOs kommunikasjonsdirektør, at «det er slutt på den tiden da NHO gav økonomisk støtte til politiske partier. Det er også slutt på de dager da NHO mente noe om hvilken regjering som bør styre Norge». Hvorfor hun har valgt å markedsføre Solbergs påstand er nok derfor bare gammel vane. At norsk næringsliv i internasjonale undersøkelser framstår som blant verdens mest produktive og konkurransedyktige, burde derimot være velkjent også i NHO.

Det som gjør denne utgaven av Horisont interessant å lese er ikke partiledernes valgkampinnlegg, men artiklene fra NHOs avdelingsledere. Med unntak av den stadig gjentatte misnøyen med formueskatt og arveskatt, er det vanskelig å finne saker eller politiske målsettinger som er uforenlig med LO og forbundenes prioriteringer. Petter Haas Brukbakk som er direktør for næringspolitikk, er riktig nok kritisk til økt offentlig konsum som medfører flere offentlig ansatte, men han støtter offentlige investeringer i realkapital som veier, sykehus og skoler. Og han etterlyser kriseinvesteringer som er fornuftige i et mer langsiktig miljøpolitisk perspektiv.

Torsdag, på LOs og Fafos frokostmøte, understrekte avtroppende administrerende direktør i NHO, Finn Bergesen jr., at NHO ønsker samarbeid med fagbevegelsen fordi de ser seg tjent med det. Og selv om hans invitasjon om samarbeid med LO om å få gjort noe med de nevnte skattene ble kontant avvist av LO-lederen, så er det utvilsomt mange andre mål LO og arbeidsgiversiden kan jobbe sammen for å nå.

«NHO vil ikke velge farge på en ny regjering, men politikk. Det avgjørende for oss er at vi får en regjering som er seriøst opptatt av næringslivet», sier NHO-sjefen til Horisont. LO har utvilsomt det samme målet. Og LO-kongressen var overbevist om at det er en rødgrønn regjering som i best grad kan sikre norske arbeidsplasser. I NHO er det nok mange som mener det samme. Hvis de hadde en annen oppfatning, ville det vel være uansvarlig og ikke si klart i fra til velgerne?

Annonse

Flere saker

Annonse