JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Island kan få god EU-løsning

Den danske professoren Jesper Raakjær tror Island kan få en god fiskeriløsning med EU.

kjell.werner@anb.no

– Med bakgrunn av det Norge oppnådde i 1994 kan nok Island få særordninger som er spiselige for islendingene, sier Jesper Raakjær til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han er professor ved universitetet i Ålborg og talte før helgen på et nordisk ministermøte i Isafjördyr nordvest på Island. Raakjær er spesialist på EUs fiskeripolitikk. Han sier at det er høyst uklart om Island kommer til bli EU-medlem.

– Det kommer mye an på de kommende forhandlingene med EU, presiserer professoren.

Særordninger

– Kan Island få varige særordninger for fiskeriene?

– Jeg forestiller meg at Island kan få særordninger med lange innfasingsperioder. Dette vil kunne gjøre EU attraktivt for islandske fiskerier. Island er i en annen økonomisk situasjon enn Norge. Islendingene må derfor akseptere mer enn det som var tilfelle for Norge i 1994, sier Raakjær.

Han ser også muligheter dersom EU gjør alvor av planene om å regionalisere fiskeripolitikken mer.

– Dette kan senke terskelen for EU-medlemskap for fiskerinasjonene Norge og Island, dersom beslutninger desentraliseres fra Brussel, sier Raakjær.

Slakter politikken

EU jobber nå med planer om en ny felles fiskeripolitikk fra 2013, men Raakjær er pessimistisk. Han slakter dagens fiskeripolitikk i EU og tviler på om den nye fiskeripolitikken blir stort bedre.

– Visjonen EU har er flott, men det mangler konkret handling. Man snakker ikke om hvilke beslutninger som skal desentraliseres, sier Raakjær.

– Fiskeripolitikken har fram til nå ikke virket. Det er et politisk feilgrep og en fiasko, sier professoren og konkluderer med at subsidiene må fjernes og fiskeflåten reduseres, utdyper han.

Overfiske

Professoren mener medlemslandene tenker for mye på egne interesser, foran fellesskapets.

– Det vedtas en politikk på overordnet nivå som så blir motarbeidet nasjonalt. I tillegg har EU hatt en subsidiepolitikk hvor det er pumpet mange penger i fiskeriene og bygd opp altfor stor flåtekapasitet. Og det skjer samtidig med at ministerrådet har satt kvotene høyere enn det er ressursgrunnlag for.

– Har EU noe å lære av Norge?

– Ja, EU bør følge Norges eksempel og forby utkast. I dag er fiskerne i EU pålagt å kaste ut igjen fisk som er for liten eller overstiger kvotene, sier Raakjær.

Ikke overbevist

Han hevder at det var fine ord foran omleggingene av EUs fiskeripolitikk både i 1992 og 2002.

– Men det ble lite konkret handling. Problemet er at mindretallet kan blokkere for endringer. Jeg er ikke overbevist om at det ikke vil skje igjen, sier Raakjær. (ANB)

Annonse
Annonse