JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Færre presses til deltid

Det er blitt færre kvinner som jobber ufrivillig deltid. Ap-nestleder Helga Pedersen er fornøyd med utviklingen.

Andelen kvinner som jobber heltid gikk opp fra 56 til 58 prosent. Økningen omfatter 30.000 kvinner.

– Det betyr at våre tiltak virker. Men vi må fortsette arbeidet for å redusere ufrivillig deltid, sier Ap-nestleder Helga Pedersen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Helga Pedersen gleder seg over at andelen på såkalte undersysselsatte aldri har vært så lav som den var i fjor.

– Vi må nok regne med at finanskrisen har forverret situasjonen, men dette vil være forbigående. Nå handler det om å sørge for at ikke flere kvinner blir jaget inn i ufrivillig deltid, sier hun.

Tiltakene virker

Pedersen trekker fram flere tiltak som har virket:

* Arbeidsmiljøloven har gitt fortrinnsrett til å jobbe heltid når nye stillinger lyses ut.

* Flere kommuner jobber aktivt for å redusere bruken av ufrivillig deltid.

– I vår ble også skift og turnus likestilt. Det tror jeg er et tiltak som vil gi positiv effekt. Jeg er optimistisk og tror vi skal klare å redusere ufrivillig deltid ytterligere. Men vi kan ikke slappe av, for resultatene kommer ikke av seg selv. Og så må vi jobbe videre for å utviske lønnsforskjeller mellom kvinner og menn.

Sekstimersdag?

– Men sekstimersdag vil dere ikke ha?

– Det er ikke det tiltaket som vi i Ap vil prioritere høyest. Vi sier riktignok i programmet vårt at effektiviseringseffekter skal kunne tas ut i fritid framfor lønn. For oss er det viktig å prioritere tiltak overfor hjem og familie pluss å sikre at seniorene kan stå løpet ut. Det er for tidlig å si om sekstimersdag er veien å gå. Her trengs det mer evaluering av forsøkene som er gjennomført, sier Pedersen. (ANB)

Annonse
Annonse