JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Latterlig på Stortinget

Statistikken har talt: Thorbjørn Jagland og Lars Sponheim er Stortingets morsomste.

Frekkiser, slapstick og ufrivillige kroppslyder: Politikerne tar ikke alltid jobben sin like alvorlig, og latteren sitter løst når Jan Tore Sanner snubler i Åslaug Hagas håndveske, men det er Thorbjørn Jagland og Lars Sponheim folk ler mest av i matkens sal , skriver Dagsavisen.

Latter og moro er kanskje ikke det vi først og fremst forbinder med Stortinget, men når folk snubler i vesker, setter seg på statsministerens stol eller nyser så det runger i veggene, blir selv den tørreste budsjettdebatt underholdende.

En opptelling av hvilke partier og politikere som har klart å utløse latter eller «munterhet i salen» i stortingsperioden 2005-2009, viser at Thorbjørn Jagland og Lars Sponheim er landets morsomste politikere. De representerer også landets mest lattervekkende partier. Med henholdsvis 15 og 10 morsomheter hver på samvittigheten, slår de to tøysekoppene knockout på konkurrentene.

Stand Up-president

Venstreleder Sponheim reagerer spontant når Dagsavisen ringer ham opp og forteller at han er kåret til Stortingets nest morsomste politiker etter Thorbjørn Jagland.

– Han er jo Stortingspresident og har ordet ti ganger oftere enn meg, protesterer Venstre-lederen.

Sponheim innrømmer likevel at Jagland har vært en god og ofte ganske gøyal Stortingspresident.

– Når du presiderer passerer ordet gjennom deg hele tiden, og du får lissepasninger kontinuerlig. Det kan du gjespe til, eller du kan gjøre noe med snert som han ofte har vært flink til. Men det er en krevende balansegang hvor du må passe ekstremt godt på at du ikke vipper over.

– Er det en rolle som ville kledd deg?

– Nei. Jeg måtte lagt om min stil betraktelig, hvis ikke hadde det blitt stand up-president. En skikkelig mitraljøse, advarer Sponheim, som uansett ikke tror problemstillingen er særlig aktuell.

Noterer gullkorn

Sponheim forteller at han lenge noterte ned gullkorn og morsomme tabber da han satt i regjering, men at han tviler på om disse noen gang vil se offentlighetens lys.

– Er humor viktig for å nå ut til velgerne?

– Jeg tror det. En må ikke avgrense det med morsomme replikker til bare å være morsomt. Velformulerte og gode politiske argumenter har humor i seg. En humørløs debatt er en dårlig debatt. Humor, ironi og doble betydninger er mye vanskelige å håndtere enn å snakke kjedelig og dødt om politikk, mener Sponheim.

– Hvem er den morsomste politikerkollegaen din?

– En som har fantastisk humor og er sterkt undervurdert som humorist, er Hans Olav Syversen fra Oslo. Han er en gjennomskikkelig KrF-er, men samtidig den morsomste kollegaen jeg har.

Må piffes opp

Aps Rolf Terje Klungland er nummer tre på lista, med seks latterutbrudd på samvittigheten.

– Det er absolutt behov for mer humor i stortingssalen. Debattene trenger å piffes opp litt, mener Ap-politikeren fra Vest-Agder, som forsvinner ut av Stortinget etter valget til høsten.

Han mener Lars Sponheim er en av Stortingets morsomste, og husker spesielt godt den klassiske Sponheim-replikken om eggmangelen i 2004: «Det kunne være fristende å si hver mann, sin høne.».

Arbeiderpartiet er i særklasse som Stortingets morsomste parti. Med 36 morsomheter er de hele 23 foran Venstre som er neste på lista. Senterpartiet bunner tabellen med tre morsomheter på fire år. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse