JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

11 pågrepet ved ambassade

11 personer ble anholdt utenfor Kinas ambassade under en demonstrasjon mot voldsbruken i Xinjiang.

Demonstrantene ble brakt inn da de nektet å følge politiets innstruks om å fjerne seg fra området utenfor ambassaden på Vinderen i Oslo. Et hundretall uigurer og sympatisører fra hele landet demonstrerte tirsdag i Oslos gater mot kinesiske myndigheter behandling av sin egen befolkning.

Brøt avtalen

– Avtalen gikk ut på at de skulle stå et stykke unna ambassaden. Da demonstrantene nærmet seg bygningen, fikk de beskjed om å fjerne seg. Vi anholdt dem som nektet, sier informasjonsrådgiver Jostein Røraas i Oslo politidistrikt. Om lag 20 politifolk blokkerte veien for aktivistene som stilte seg utenfor ambassaden.

Stemningen i folkemassen tilspisset seg drastisk da politiets styrker beordret folk til å fjerne seg en halvtime før det som var avtalt.

Bakgrunnen for demonstrasjonen er opptøyene i Xinjiang-provinsen i Kina, der minst 156 mennesker, de fleste uigurer, er blitt drept de siste to dagene.

– Stopp fascismen! Slutt å drepe våre brødre og søstre! Stopp diktaturet i Kina, lød det fra folkemassen som hylte, skrek og gråt i sinne og fortvilelse mot ambassaden.

Norge bekymret

Også norske myndigheter uttrykker nå sin bekymring over opptøyene i Nordvest-Kina.

– Norge henstiller til alle parter om å avstå fra ytterligere bruk av vold. Dette er en konflikt som ikke kan løses med voldelige virkemidler, men hvor dialog er nødvendig, sier statssekretær Elisabeth Walaas i Utenriksdepartementet.

En person hyperventilerte, og segnet om i demonstrasjonstoget. Han ble liggende bevisstløs inntil politiet bar ham ut av folkemengden. En annen person som prøvde å klatre over et gjerde, falt ned på bakken og fikk et kutt i hodet. Begge ble tatt hånd om av politiet på stedet.

Lage bråk

– Vi ønsket å holde en fredelig demonstrasjon uten vold. Målet vårt er å rette fokus mot det forferdelige som skjer med våre familier i Øst-Turkestan, sier initiativtaker og demonstrasjonsleder Semet Abla til NTB. Han anmodet sine meddemonstranter om å ta politiets advarsler på alvor. Men flere yngre gutter i demonstrasjonstoget manet likevel til bråk med politiet i etterkant.

– Jeg nekter å flytte meg. Demonstrasjonen vår var fredelig helt til dere brøt avtalen om at vi kunne få demonstrere til 17.30, ropte en gråtkvalt aktivist.

– Det virker som om det var en blanding av fredelige demonstranter og andre som ville skape uro, sier Jostein Røraas.

Tidligere på dagen hindret politiet demonstranter som forsøkte å angripe en kinesisk restaurant i sentrum. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse