JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stopper romavlytting

Justisminister Knut Storberget sier romavlytting av boliger uten at noe kriminelt har skjedd, er et altfor alvorlig inngrep.

Tirsdag gikk det en formell instruks fra regjeringen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om «straks å suspendere eventuelle pågående forebyggende romavlyttingssaker av privat bolig som det er gitt tillatelse til å iverksette og heller ikke fremme nye begjæringer om bruk av slik metode», skriver Aftenposten.

Bakgrunnen er at det regjeringsoppnevnte Metodekontrollutvalget nylig fastslo at PSTs romavlytting og ransaking av private hjem uten at noe kriminelt har skjedd, er i strid med Grunnloven. Storberget sier at når et så tungt utvalg gir et så klart råd, er det naturlig at det følges opp.

– Romavlytting er det mest inngripende tvangsmiddelet vi har. Det må ikke hefte noen tvil verken om hjemmel eller forholdet til menneskerettighetene, sier Storberget.

– Jeg mener dessuten at vi kan forebygge terror og alvorlig kriminalitet tilfredsstillende gjennom andre metoder som spaning, bruk av informanter og så videre.

Selv om det formelt sett kun er Høyesterett som kan fastslå grunnlovsstrid, tyder mye på at Stortinget nå vil endre terrorlovgivningen.

– Vi vurderer prosessen videre nå, men det er klart at Stortinget vil bli orientert rett over ferien. I mellomtiden suspenderer vi all slik aktivitet, sier Storberget. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse