JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedgang i ulykker i arbeidslivet

Arbeidstilsynet har i første halvår av 2009 registrert 20 arbeidsskadedødsfall. Dette er 12 færre enn i første halvår 2008. Alle de 20 forulykkede var menn.

Hele åtte av arbeidsskadene som medførte dødsfall skjedde i juni, og fem av disse var trafikkulykker. I ni av de 20 tilfellene jobbet den forulykkede innenfor bygg- og anlegg. Fire jobbet innenfor transport og lagring, tre innenfor jordbruk, skogbruk og fiske, to innen industri, én innen varehandel og én innen elektrisitetsforsyning.

Nedgang i landbruk og fiske

- Antallet arbeidsskadedødsfall i landbruk og fiske er lavere i forhold til fjorårets tall på samme tidspunkt. Selv om dette er tall som erfaringsmessig kan variere mye fra år til år, er dette en positiv nedgang, sier Ken Sletmo, regiondirektør i Arbeidstilsynet Sør- Norge.

Trafikkulykker også i bygg og anlegg

Trafikkulykker er den hyppigst registrerte ulykkestypen med sju tilfeller. I Bygg- og anleggs- næringen forulykket fire av arbeidstakerne i trafikken. Denne næringen har de siste årene hatt en nedgang i antall arbeidsskadedødsfall, men årets første halvår viser en økning.

- Arbeidstilsynet har i løpet av det siste året styrket registreringen av trafikkulykker. Dette kan forklare hvorfor bygg- og anleggsbransjen kommer så høyt akkurat nå. Også for næringen transport og varehandel er to av fire trafikkulykker. Det økte fokuset på å registrere arbeidsskadedødsfall i trafikken, kan derfor se ut til å gi endringer i statistikken, både totalt og innen ulike næringer, sier Ken Sletmo.

Også utlendinger rammes

Det er registrert to forulykkede fra utlandet, én tysk og én russisk statsborger. Dette er en reduksjon sammenlignet med første halvår i 2008, hvor åtte døde på jobb.

- Til tross for at trafikkulykker der arbeidstakere omkommer i større grad registreres, har vi hatt en nedgang i antall arbeidsskadedødsfall i siste 12-månedersperiode. Men, antall arbeidsskadedødsfall varierer mye, og det er også mulig at økningen i juni representerer starten på en stigning. Arbeidstilsynet oppfordrer derfor sterkt både ledere og ansatte til å ha et bevisst forhold til risikoen ved arbeidsoppgaver som skal utføres, sier Ken Sletmo i Arbeidstilsynet Sør-Norge.

Annonse

Flere saker

Annonse