JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for flere frontfag

Den svenske LO-lederen Wanja Lundby-Wedin åpner for at flere sektorer enn industrien skal være frontfag under neste lønnsoppgjør.

linesch@lo-media.no

Som i Norge er svensk industri som frontfag å anse under lønnsoppgjørene. Årsaken er at industrien har vært sett på som den mest utsatte sektoren, som det må tas hensyn til når det gjelder internasjonal konkurranse.

Hvem skal sette standarden?

Nå mener lederen for svensk LO, Lundby-Wedin, at det flere bransjer enn industrien er utsatt for internasjonal konkurranse og at det derfor er naturlig at flere skal sette standarden for fremtidige lønnsoppgjør.

Transport også utsatt

- Transportsektoren, turistnæringen og handel er i dag utsatt for internasjonal konkurranse. Kanskje er transportsektoren det tydeligste eksemplet, der sjåfører kan komme hit og ha rett til å kjøre visse strekninger i Sverige, sier Lundby-Wedin til det svenske fagbladet LO-Tidningen.

Industrien er uenig

IF Metalls Stefan Löfven er langt fra enig og mener industrien fortsatt må gå først, og det alene.

- Vi prater selvfølgelig med transportsektoren og en del av servicesektoren, men det må være en viss størrelse på sektoren for at den skal kunne ha en ledende rolle, sier han til fagbladet. Han åpner imidlertid for at andre forbund skal få økt innsyn og deltakelse i IF Metalls forhandlinger.

Støtte i LO-ledelsen

Lundby-Wedin sier tanken om å gi flere sektorer plass i fronten har støtte både i forhandlingsgruppen og at det også er diskutert i LOs ledelse.

- Vi skal naturligvis aldri sette en norm som innebærer at konkurranseutsatt sektor ikke klarer seg. Det er nok noe som IF Metall er bekymret for, men ingen vil ha interesse for at vi gjennom høye lønninger utkonkurrerer svenske selskaper, sier hun.

Annonse
Annonse