JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil utsette skogvern

Forslaget om vern av 33 skogområder i Nordland møter stor lokal motstand.

Ordfører Asgeir Almås i Hattfjelldal ber i et brev til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) om at vernevedtakene må utsettes inntil et planlagt prøveprosjekt i forbindelse med vern av Vefsna er blitt gjennomført. På vegne av kommunene på indre Helgeland – Hattfjelldal, Grane, Vefsn, Hemnes og Rana – ber Almås også om et møte mellom kommunene og statsråden så snart som mulig.

Forslaget om nye skogvernområder i Nordland ble satt fram av Direktoratet for naturforvaltning (DN) 11. juni i år. Blant de til sammen 33 områdene er 31 på Statskogs grunn. Åtte av disse er i Hattfjelldal, og til sammen 22 i kommunene Hattfjelldal, Grane, Vefsn, Hemnes og Rana.

– Ungskog og plantefelt

Asgeir Almås peker på at DNs forslag går betydelig lenger enn forslaget fra Fylkesmannen i Nordland, og han uttrykker bekymring for de følger DNs forslag vil få for skogindustrien på Helgeland.

«Industrien har ved flere anledninger varsla at de vil vurdere nedlegging om det foreslåtte skogvernet gjennomføres», skriver Almås i brevet til Solheim.

Almås stiller seg også tvilende til det faglige og juridiske grunnlaget for verneforslaget, og hevder at skogen på indre Helgeland stort sett er tredje generasjons skog, etter skogdriften som engelskmenn drev i dette området på slutten av 1800-tallet. Han hevder også at mye av skogen er ungskog og plantefelt.

– Helt meningsløst

I tillegg til disse innvendingene peker Almås på at Stortinget i vedtaket om vern av Vefsna har fastslått at det skal etableres et prøveprosjekt med samlet vassdragsforvaltning i Vefsnas nedslagsfelt, i samarbeid med lokale og regionale myndigheter.

Almås skriver at kommunene vurderer det som «helt meningsløst» å etablere en rekke naturreservater i Vefsnas nedslagsfelt før prøveprosjektet igangsettes, og at dersom et slikt prosjekt ha noen hensikt, må det gjennomføres før store deler av nedslagsfeltet blir ytterligere båndlagt.

Hattfjelldal kommune har foreløpig ikke fått noe svar på kravet om et møte med statsråden, får NTB opplyst. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse