JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Få ut fingeren, Stoltenberg!

NOx-avtale i stedet for NOx-avgift, og justering av CO2-kvotesystemet. Det er to strakstiltak regjeringa må gjøre for å styrke treforedlingsindustrien, mener Fellesforbundet og Norsk Industri.

Alle som innledet på Fellesforbundets og Norsk Industris bransjekonferanse fredag ville ha treforedlingsindustri i Norge, med den fornybare og miljøvennlige norske skogen som råstoff. Både konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Norske Skog, leder Arve Bakke i Fellesforbundet og leder Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Og ikke minst næringsminister Dag Terje Andersen.

Men det var ministeren som fikk mest skyts i debatten.

- Regjeringa somler

– Jeg føler at vi ikke er på lag med regjeringa nå, sa klubbleder Paul Kristiansen fra Norske Skog Saugbrugs i Halden, som fikk støtte av flere tillitsvalgte.

– Vi var med og fikk dem valgt. De har vært i maktposisjon i to år. Og det eneste de har blitt flinkere til, er å unnskylde seg for det de ikke har gjort.

– Eg har sagt det før og gjentar det: Eg synest regjeringa har somla med tida for å få på plass eit system som sikrar bedriftene langsiktige kraftkontrakter til konkurransedyktige priser, sa Arve Bakke.

Gjør noe nå!

Bakke forsto at det ikke var lett å turnere dette i forhold til EØS-reglene. Men det finnes ting man kan gjøre innafor regelverket, mente han. Stein Lier-Hansen fulgte opp med fire konkrete forslag til justering av industriens rammebetingelser før revidert nasjonalbudsjett 2008.

– NOx-avtale kan erstatte NOx-avgiften. Flere bedrifter har gjort store forbedringer men straffes nå for dette med avgifter som kan forsinke videre investeringer. Tildeling av CO2-kvoter må justeres i forhold til det som er gitt europeiske konkurrenter. Det må innføres handel med grønne sertifikater, og avtalen om energieffektivisering må utvides til å omfatte fyringsolje. Med det kan grunnavgiften bli borte.

Dette vil gi en innsparing på 100 millioner kroner i 2008, sammenliknet med rammebetingelsene i 2005, mente Lier-Hansen, til stor applaus fra deltakerne, ikke minst et tungt innslag av tillitvalgte fra landets treforedlingsbedrifter. Og statsråd Andersen var innstilt på møter om dette.

Industrien har ansvar

Men industrien og dens investorer gikk ikke fri.

– Industrien kan ikkje på den eine sida be styresmaktene om hjelp til å inngå kraftkontrakter på særskilte vilkår, for så i neste omgang drive butikk med krafta, sa Arve Bakke med tydelig adresse til Norske Skog. – Styresmaktene må gjere meir for denne bransjen. Men ansvaret ligg til slutt på bedriftene for å utnytte dei rammevilkåra dei har.

Framfor alt mente Bakke bransjen trenger eiere og ledere som kan industrien og vil satse langsiktig.

– Treforedling er ein bransje som egner seg dårleg for investorar som er ute etter kortsiktig gevinst.

Annonse

Flere saker

Annonse