JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Boligalarm er falsk trygghet

Alarmbransjen er kraftig uenig i at boligalarmer gir falsk trygghet, slik Peter Batta i Huseiernes Landsforbund mener.

Over 14 prosent av alle boliger i Norge har nå alarm. Målt mot antall innbyggere er det trolig flere enn noe annet land i verden. Snittet i EU er på 4 prosent.

Politiets tall viser at antall innbrudd i boliger og leiligheter har gått noe ned de siste årene. I år har det imidlertid vært en økning. Huseiernes Landsforbund mener likevel at det for de fleste er unødvendig å skaffe seg alarm.

– Sannsynligheten for innbrudd blir vesentlig mindre. Men månedsprisene er veldig høye. Når de fleste vil få alt som blir stjålet dekket av forsikringen, blir alarm en ren utgift, sier administrerende direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund til Bergens Tidende.

Mange sjokkbrekk

Han mener boligalarmene i mange tilfeller gir en falsk trygghet.

– Vekterne kommer ikke før etter en halvtimes tid. Da er tyvene borte for lenge siden, sier han.

Markedssjef Kenneth Ø. Monsen i boligselskapet BOB i Bergen er enig.

– Det har vært en økende trend med såkalte sjokkbrekk, der tyvene er borte på få minutter. Da hjelper det lite med en alarm, sier Monsen.

Ifølge direktør for Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), Arne Dulsrud, er det ikke nødvendigvis innbruddsbildet som får nordmenn til å hamstre boligalarmer.

– Vi har nok å gjøre med psykologiske mekanismer. Hvis man ser at naboen har alarm, føler man seg usikker. Det gjør noe med kjøpeviljen, sier han.

– Et vrengebilde

Alarm- og sikkerhetsbransjen i Norge reagerer sterkt på at Huseiernes Landsforbund sier at dette bare er en forsikringssak.

– Batta skaper et vrengebilde av alarmbransjen, sier Baard Fiksdal, informasjonssjef i NHO Service som organiserer alarm- og sikkerhetsbransjen i Norge.

Han peker på at alarm først og fremst er et virkemiddel for økt trygghet. Tall fra Finansnæringens hovedorganisasjon og NHO Service viser også at private hjem uten innbruddsalarm har 4,5 ganger høyere risiko for innbrudd enn boliger med alarm.

NHO Service mener at uten alarm kan innbruddstyvene ta seg bedre tid, slik at større verdier går tapt, og det blir mer hærverk.

De fleste boligalarmer er også koblet til brannalarm, og noen er kombinert med overvåking som skal avdekke eventuelle vannskader. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse